Europos Sąjunga (ES) 1,2 tūkst. kilometrų ilgio kabelio projektui patvirtino 757 mln. eurų finansavimą. Kabelis bus nutiestas iki Graikijos ir padarys galą salos energetinei izoliacijai, nes Kipras yra vienintelė valstybė narė, neturinti jokių dujų ar elektros jungčių su kitomis bloko šalimis.

Europos Komisija yra sakiusi, kad nutiesus „898 kilometrus povandeninių kabelių, kurie [vietomis] bus nutiesti iki 3 tūkst. metrų gylyje, bus nustatyti nauji tokio pobūdžio projekto pasaulio rekordai“.

Projekto pradžios ceremonijoje kalbėjusi už energetiką atsakinga Komisijos narė Kadri Simson sakė, kad Rusijos invazijos į Ukrainą išprovokuotas energijos kainų šuolis parodo, koks svarbus šis projektas.

Anot jos, projektas padės Europai diversifikuoti savo energijos šaltinius ir padidinti savo energetinį saugumą.

„Dabartinės energetikos krizės sąlygomis šio projekto svarba yra aiški labiau negu kada anksčiau. Esu tvirtai įsitikinusi, kad mes galime atlaikyti šią audrą, bet tik jei dirbsime kartu“, – pareiškė Komisijos narė.

Kipro prezidentas Nicos Anastasiades pareiškė, jog ši diena yra „istorinė“, nes „dabar galime pradėti tiesti jungtį „EuroAsia Interconnector“, kuri su Europos elektros tinklu taip pat sujungs Izraelį.

Kabelio galia sieks 1 tūkst. megavatų ir ją bus galima padidinti iki 2 tūkst. megavatų.

Tiesimo darbus planuojama pradėti šiemet, o užbaigti – 2027 metais. Eksploatuoti jungtį numatoma pradėti 2028 metų pirmąjį pusmetį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją