Tokia informacija pateikiama konfidencialiuose dokumentuose, kuriuos pavyko gauti „The Guardian“.

Išsami informacija apie rūdos išteklius pateikiama karalystei Kinijos geologų pateiktose ataskaitose. Šie specialistai skubėjo padėti Rijadui žaibo greitumu žemėlapyje sužymėti urano atsargas – tai bendradarbiavimo branduolinės energijos srityje susitarimo dalis.

Šis informacijos apie urano išteklius atskleidimas suintensyvins nerimą dėl Rijado susidomėjimo branduolinių ginklų programa.

Tyrimo ataskaitoje dėstoma, kaip geologai, nepaisydami svilinančio vasaros karščio, darbavosi visus metus, kad aptiktų išteklius, iš kurių galima išgauti daugiau nei 90 tūkst. tonų urano. Šie ištekliai yra trijuose pagrindiniuose telkiniuose, esančiuose šalies šiaurės vakaruose ir centrinėje jos dalyje.

Tai yra „numanomi telkiniai“, galimo iš jų išgauti urano kiekis paskaičiuotas remiantis pirminiais tyrimais. Siekiant patvirtinti urano išteklių apimtį ir apskaičiuoti urano išgavimo kainą, bus reikalingi tolesni tyrimai

Saudo Arabija neslepia savo siekių šalies viduje išgauti uraną. 2017 m. vienas aukšto rango šalies pareigūnas šį siekį apibūdino kaip žingsnį „savarankiškumo“ gaminant branduolinį kurą energetikos programai link.

2019 m. atliktas tyrimas leidžia spręsti, kad išteklių Saudo Arabijai galėtų pakakti reaktoriams, kuriuos norima statyti, skirtam kurui, o perteklių būtų galima eksportuoti.

Meka, Saudo Arabija

„The Guardian“ neturėjo galimybės savarankiškai patikrinti ataskaitos, kurią parengė Pekino urano geologijos tyrimų institutas (BRIUG) ir Kinijos nacionalinė branduolinė agentūra (CNNC), bendradarbiaudamos su Saudo Arabijos geologinių tyrimų organizacija, tikrumo.

„Jei paaiškėtų, kad kai kurie iš nurodytų telkinių yra iš tiesų perspektyvūs – o to žinoti dabar galimybių nėra – realūs kiekiai veikiausiai gerokai viršys jėgainės ar kelių jėgainių poreikius“, – aiškina profesorius Kipas Jeffrey, Ekseterio universiteto Kamborno kasyklų padalinio vadovas.

Jeigu Saudo Arabija pajėgs šalies viduje savarankiškai išgauti pakankamai urano ir nebepriklausyti nuo užsienio tiekėjų, ši aplinkybė karalystei galėtų suteikti postūmį kurti savo ginklų programą, teigia ekspertai.

„Svarstant apie branduolinių ginklų kūrimą, svarbu tai, kad kuo branduolinė programa yra labiau paremta vietos gamyba, tuo geriau. Kai kuriais atvejais urano tiekėjai iš užsienio reikalauja vartotojų įsipareigoti uraną naudoti tik taikiais tikslais. Tad jei uranas išgaunamas vietoje, nebereikia jaudintis dėl tokio suvaržymo“, – aiškina Markas Hibbsas, vyresnysis fondo „Carnegie Endowment for Peace“ branduolinės programos mokslo darbuotojas.

Kitas ekspertas, Bruce‘as Riedelis iš „Brookings Institution“, teigia, kad informacija apie urano išteklių tyrimus rodo, kad Saudo Arabija „agresyviai ieško sąlygų“ arba energetikos, arba ginklų gamybos programai, o vietinio urano šaltinio užsitikrinimas šiuos planus paspartintų.

Branduolinės karalystės ambicijos tapo sustiprėjusio nerimo priežastimi Jungtinių Valstijų Kongresui ir tarp sąjungininkių, ypač nuo to laiko, kai 2018 m. sosto įpėdinis princas Mohamedas bin Salmanas pareiškė, kad jei varžovas regione Iranas sukurs atominę bombą, Saudo Arabija „kaip įmanoma greičiau paseks jo pavyzdžiu“.