Vietos rinkimai pusiau autonominėje teritorijoje parodė, kad visuomenė tvirtai remia protestų judėjimą. Kandidatai, pasisakantys už tai, kad būtų susilpninta Kinijos kontrolė, iškovojo aiškią daugumą iš 452 vietų 18-oje miesto rajonų tarybų. Šiose institucijose tradiciškai dominuodavo Pekiną remiantis isteblišmentas.

Tačiau kiniškose valstybinėse žiniasklaidos priemonėse, įskaitant oficialų transliuotoją CCTV ir Komunistų partijos ruporu laikomą laikraštį „People's Daily“, antradienį rinkimų nugalėtojų pavardės neminimos.

Anot „People's Daily“, „socialiniai neramumai... smarkiai sutrikdė rinkimų procesą“.

Angliškosios šio laikraščio versijos vedamajame rašoma, kad balsavimą „iškreipė bauginimai ir nešvarūs triukai“.

Straipsnyje teigiama, kad „smurtinio bauginimo taktika siekta sumažinti isteblišmentą palaikančių kandidatų matomumą“.

„Išorės jėgos, padėjusios pakurstyti mėnesius trunkančią antivyriausybinę kampaniją šiame specialiajame administraciniame regione, taip pat smarkiai prisidėjo prie to, kad būtų sumažinti isteblišmentą palaikančių kandidatų šansai gerai pasirodyti rinkimuose“, – rašo laikraštis.

Valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ komentare anglų kalba rašoma, kad rinkimai nukentėjo nuo „riaušininkų“.

„Kai kurių patriotiškai nusiteikusių kandidatų rinkimų kampanijos buvo rimtai sutrikdytos, jų biurai nusiaubti ir padegti“, – rašoma komentare.

„Vienas kandidatas buvo sužeistas per užpuolimą. Balsavimo dieną patriotiškai nusiteikę kandidatai susidūrė su priekabiavimu“, – teigia „Xinhua“.

Komentare reiškiama parama Honkongo lyderei Carrie Lam ir sakoma, kad „Honkongo bendruomenė taip pat turi teisingai suprasti santykius tarp Honkongo ir žemyninės Kinijos“.

Nacionalistinės pakraipos dienraščio „Global Times“ antradienio numerio pirmajame puslapyje rašoma, kad šie rinkimai paskatino „apmąstymus“, tačiau pažymima, kad jie buvo „labai politizuoti, turint omenyje vykstančius socialinius neramumus“.

Straipsnyje cituojami ekspertai, sakę, kad „nėra reikalo sureikšminti demokratų pergalės“.

Anot „Global Times“, „pagal mažoritarinę rinkimų sistemą... opozicija užsitikrino 80 proc. vietų, gavusi tik 60 proc. balsų“.

Pirmadienį vakare pagrindinėje Kinijos televizijos naujienų laidoje „Xinwen Lianbo“ apie rinkimus Honkonge nebuvo užsiminta.