Antrosios Ai Weiwei apeliacijos atmetimas aukštesnės instancijos teisme reiškia, kad visame pasaulyje garsus menininkas gali būti areštuotas, jei nesumokės likusios maždaug 6,6 mln. juanių (1,05 mln. dolerių) baudos dalies byloje, kuri dar labiau pakenkė ir taip prastai Kinijos reputacijai žmogaus teisių srityje.

Ai Weiwei jau yra sumokėjęs 8,45 mln. juanių užstatą mokesčių inspekcijai, kad galėtų užginčyti kaltinimus.

Ai Weiwei, kurio sulaikymas 81 dienai pernai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, "Reuters" sakė, kad likusios baudos dalies nemokės, nes tai būtų nebylus kaltinimų teisėtumo pripažinimas, o jis visuomet tvirtinęs, kad jo byla yra sufabrikuota.

Disidentas sako nesantis tikras dėl arešto: "Jei man reikės eiti į kalėjimą, nieko dėl to negalėsiu padaryti. Šioje šalyje nėra teisingumo ... Net jeigu sumokėčiau tuos 6 mln. juanių, vis tiek galbūt eičiau į kalėjimą. Jiems nereikia preteksto man areštuoti - jie bet kada gali rasti kitą pretekstą".

Aktyvistai jo bylą laiko bandymu nutildyti atvirai kalbantį menininką, kuris ne kartą kritikavo Kinijos vyriausybę už įstatymo valdžios ir piliečių teisių nepaisymą.

Ai Weiwei, kuris beveik penkis mėnesius teisme grūmėsi su Pekino mokesčių agentūra, sakė, kad tolesnių apeliacijų gali nebeteikti ir kad neturi pakankamai pinigų likusiai baudos daliai. Jis pridūrė, kad mokesčių agentūra nenurodė termino, iki kurio jis turįs sumokėti baudą.