Kalbėdamas po to, kai jam paskirta Nobelio literatūros premija sukėlė vyriausybės liaupsių protrūkį ir griežtą pasmerkimą iš kritikų lūpų, Mo Yanas spaudos konferencijoje laikėsi savo pozicijos, kuri tikriausiai supykdys abi stovyklas.

Jis atmetė kritikų pareiškimus ir sakė, kad jie tikriausiai neskaitė jo knygų.

"Kai kas sako, jog dėl to, kad palaikau glaudžius santykius su Komunistų partija, neturėjau gauti šios premijos. Manau, kad tai neįtikina", - sakė 57 metų Mo Yanas.

Savo premiją jis pavadino "literatūrine pergale, o ne politine".

"Manau, kad daug mano kritikų neskaitė mano knygų; jeigu jie perskaitytų mano knygas, suprastų, kad jos buvo parašytos jaučiant didžiulį spaudimą ir sukėlė didelę riziką man", - sakė Mo Yanas žurnalistams kitą dieną po to, kai jam buvo paskirta 2012 metų Nobelio literatūros premija.

Bet Mo Yanas gynė kai kurias buvusio revoliucijos lyderio Mao Zedongo (Mao Dzedongo), kuris rašė, kad kinų menas turi tarnauti partijai, autoritariškas pažiūras dėl literatūros.

"Galvoju, kad kai kurios Mao Zedongo pastabos dėl meno buvo protingos, tokios, kaip jo požiūris į meno ir gyvenimo santykį", - sakė jis.

Mo Yanas, kuris atrodė atsipalaidavęs ir pasitikintis savimi, tikriausiai papiktins ir valdžią - jis išreiškė viltį, kad kalinamas 2010 metų Nobelio taikos premijos laureatas, rašytojas disidentas Liu Xiaobo gali būti "kaip galima greičiau" paleistas iš kalėjimo.

"Viliuosi, kad jis kaip galima anksčiau gali gauti laisvę", - sakė Mo Yanas žurnalistams per trumpą spaudos konferenciją savo gimtajame miestelyje Rytų Kinijoje.

Liu Xiaobo atlieka 11 metų kalėjimo bausmę už ardomąją veiklą - raginimą atlikti demokratines reformas dėl Kinijos vienos partijos sistemos. Jo Nobelio taikos premija 2010 metais išprovokavo Kinijos vyriausybės įtūžį.

Kinijos disidentai šiemetinę Nobelio literatūros premiją sukritikavo kaip gėdingą - dėl Komunistų partijos vykdomos kūrybinės raiškos kontrolės.

Disidentas menininkas Ai Weiwei (Ai Veivei) pareiškė, kad Mo Yanas yra vyriausybės marionetė ir išjuokė oficialų Pekino atsakymą, kuriame smerkiami ankstesni sprendimai skirti Nobelio taikos premijas Tibeto dvasiniam lyderiui Dalai Lamai ir Liu Xiaobo.

"Jis visada stovės galios pusėje ir neturės nė truputėlio individualizmo", - Ai Weiwei sakė naujienų agentūrai AFP, kalbėdamas apie Mo Yaną, kurį pavadino "labai eiliniu" rašytoju.

Ai Weiwei taip pat kaltino Kinijos valdžią taikant dvejopus standartus, teigdamas, kad kitų su jo šalimi susijusių laureatų vardai "niekada nebus matomi Kinijoje". Jis turėjo omenyje ankstesnius Nobelio taikos premijos laureatus.

Wei Jingshengas (Vei Dzingšengas) gyrė 57 metų Mo Yano kūrybą, tačiau kėlė abejones dėl kai kurių jo veiksmų ir pažymėjo, kad jis vienai šiemet išleistai atminimo knygai ranka perrašė komunistinės Kinijos įkūrėjo Mao Zedongo kalbą, pasakytą per pilietinį karą revoliucijos bazėje Janane.

Toje kalboje Mao Zedongas deklaruoja, kad menas ir kultūra turėtų remti Komunistų partiją.

"Tik pažvelkit į ... Kinijos vyriausybės triukšmą dėl Nobelio premijos prieš paskelbimą ir po jo. Galėtume sakyti, kad ši premija buvo įteikta su tikslu įsiteikti komunistiniam režimui", - sakė Wei Jingshengas.