Penktadienį žinia apie istorinį kinų rašytojo laimėjimą sparčiai apskriejo pirmuosius Kinijos laikraščių puslapius. Visai kitaip reaguota buvo prieš dvejus metus – kai demokratijos šalininkas rašytojas Liu Xiaobo (Liu Siaobo) laimėjo Nobelio taikos premija. Kinija tada atsisakė apdovanojimo ir pareiškė, kad tai Nobelio premijos įteikimo tradicijų išniekinimas.

2009 m. Liu Xiaobo (Liu Siaobo) nuteisė 11-ai metų kalėjimo už tai, kad įžūliai paragino nutraukti vienos partijos vienvaldystę ir įgyvendinti demokratines reformas.

Mo Yanas yra Komunistų partijos ir rašytojų sąjungos narys. Užsienio ir kinų kovotojai už žmogaus teises svarsto, ar ryšiai su valdžia netrukdo jo, kaip menininko ir intelektualo, nepriklausomybei. Kinijos valdžia draudžia steigtis opozicinėms partijoms ir griežtai kontroliuoja žiniasklaidą.

Penktadienį garsus menininkas, aktyvistas Ai Weiwei (Ai Veivei) sakė, kad Mo Yanas bendradarbiauja su sistema, kuri nuolat nuodija savo žmones.

„Jie išjuokia tuos, kurie drįsta pakelti balsą ir išreikšti savo nuomonę. <...> Tai gėdinga. Gėda Švedijos Nobelio premijos komitetui“, – sakė ji.

Kinų rašytojo laimėjimas plačiai aptartas ir Taivane, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi.

Taivano kultūros ministras pavadino Mo Yaną žmogumi, turinčiu humoro jausmą, kuris juo pasinaudojo, kad apsisaugotų nuo galimo persekiojimo. Jis pabrėžė, kad prizas galėtų padėti kinams ateiti į protą ir atverti širdis bei įsilieti į pasaulį per literatūrą.