Tris dienas truksiantis vizitas yra Xi Jinpingo pirmasis nuo 2013 metų, kai jis tapo Kinijos lyderiu. Vizitas surengtas didėjant nuogąstavimams, kad Pekinas kėsinasi į pusiau autonominio Honkongo laisves.

Lyderis į pagrindinį miesto oro uostą atskrido „Air China“ lėktuvu, su savo žmona, kinų dainininke Peng Liyuan. Jį pasitiko orkestras ir vėliavėlėmis mojuojantys, pasveikinimo transparantus laikantys vaikai.

„Po devynerių metų vėl atsistoju ant Honkongo žemės. Jaučiuosi labai laimingas. Honkongas visuomet turėjo vietą mano širdyje“, – pasakė jis trumpoje kalboje ant tūpimo tako.

Pasak Xi Jinpingo, Kinija rems šį pusiau autonominį miestą, „kaip visada rėmė“.

Trečiadienį vakare Honkonge, kurį prieš 20 metų Kinijai grąžino Didžioji Britanija, buvo areštuoti keli garsūs kovotojai už demokratiją, tarp jų – Joshua Wongas ir jaunas įstatymų leidėjas Nathanas Law. Jie buvo sulaikyti už „viešosios tvarkos pažeidimus“, susijusius su protestu prie suvažiavimų centro, kuriame vyks kai kurie šių metinių renginiai ir kuris yra netoli Xi Jinpingo viešbučio.

Ketvirtadienį ryte policija tebelaikė daugiau kaip 20 aktyvistų; prie nuovados, kur jie laikomi, susirinko jų šalininkai.

„Jie nori neleisti tokiems žmonėms kaip Joshua Wongas ir Nathanas Law išeiti į gatves“, – sakė aktyvistas Derekas Lamas, kuris buvo tarp lauke laukusių šalininkų.

Rajonas aplink suvažiavimų centrą buvo aptvertas didžiulėmis, vandens pripildytomis barikadomis. Policija sakė, kad imasi „kontrteroristinių saugumo priemonių“ prezidento saugumui užtikrinti.

Priešiškumas Pekinui Honkonge pastaraisiais metais didėjo, ypač tarp jaunimo.

2014 metų masinių mitingų, kuriais buvo siekiama demokratinių reformų, nesėkmė sukėlė naują aktyvistų bangą, norinčią akcentuoti Honkongo identitetą, o kai kas ragina visiškai atsiskirti nuo Kinijos.

Nuo 1997 metų, kai Honkongas buvo grąžintas Kinijai, šis miestas buvo valdomas pagal susitarimą „viena šalis, dvi sistemos“ ir turėjo pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje negirdėtas teises, tarp jų – žodžio laisvę ir nepriklausomą teismų sistemą.

Tačiau dabar nerimaujama, kad Pekinas trypia šį susitarimą, kišdamasis į įvairias sritis – nuo politikos iki švietimo ir žiniasklaidos.

Šventinė atmosfera

Nors jauni aktyvistai žadėjo tęsti protestus per Xi Jinpingo vizitą, kiti gyventojai sakė, kad švęs prezidento apsilankymą.

Aikštėse priešais minėtą suvažiavimų centrą buvo pastatytos scenos muzikai ir šokiams, prieš prezidento atvykimą susirinko pakiliai nusiteikusios minios.

„Turėtų būti garbė, kad Kinijos pirmasis asmuo atvyksta į labai mažą miestą“, – minioje sakė vienas 38 metų vyras, pristatęs ponu Fanu.

„Jis skyrė Honkongui tris dienas – tai prabanga“, – sakė jis ir pridūrė, kad miestas dabar gyvena geriau nei valdant britams.

Xi Jinpingo vizito kulminacija bus naujos miesto vadovės Carrie Lam, kurią paskyrė prokiniškas komitetas, inauguracija.

Ji žadėjo glaistyti nesutarimus, bet jau suneramino kritikus pasakiusi, kad vaikams nuo mažens reiktų skiepyti kinišką identitetą ir kad nepriklausomybės aktyvistams gali grėsti bausmė pagal įstatymą.

Pekino paremta schema, pagal kurią turėjo vykti pirmieji vieši miesto vadovybės rinkimai, 2014 metais išprovokavo protestus, nes buvo reikalaujama, kad visi kandidatai būtų patvirtinti.

Nuo to laiko debatai dėl pažadėtų demokratinių reformų yra įstrigę, o C. Lam sakė nesanti tikra, kad dabar tinkamas metas juos atnaujinti.

Pasak C. Lam, ji nori sutelkti dėmesį į pragyvenimo klausimus. Honkonge tvyro didelė įtampa dėl rekordinės turto nelygybės, o daugelis negali sau leisti išsinuomoti arba įsigyti padoraus būsto.

Xi Jinpingas iš Honkongo turi išskristi šeštadienį, po C. Lam inauguracijos.