Kūrinys atspindi prieštaringus vertinimus dėl pieno miltelių paklausos pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje. Paklausos didėjimas dėl nuogąstavimų, kad Kinijoje gaminami pieno mišiniai gali būti nekokybiški, nulėmė, jog parduotuvių lentynas visame pasaulyje šluoja kinų pirkėjai ir neoficialūs eksportuotojai.

Ai Weiwei parodai „Baby Formula 2013“ panaudota 1 815 pilnų pieno mišinių skardinių, kurias gamino septynios bendrovės. Kūrinys užima 10 m ilgio ir 8 m pločio grindų plotą.

„Kūrinys susijęs su keliomis problemomis, – Ai Weiwei penktadienį sakė naujienų agentūrai AFP. – Viena yra ta, kad neseniai paskelbtas draudimas pagrindinės žemyninės dalies gyventojams pirkti pieno miltelius ir parsivežti juos į Kiniją, be to, yra klausimas: kodėl Kinijos pagrindinės dalies gyventojai vyksta į Honkongą pirkti pieno miltelių?“.

Honkonge kilus pasipiktinimui dėl parduotuvių lentynas šluojančių atvykėlių, miesto valdžia nuo kovo 1-osios uždraudė keliautojams išsivežti daugiau kaip 1,8 kg mišinių kūdikiams. Užrašai prie šio autonominio regiono ribos perspėja dėl 500 tūkst. Honkongo dolerių (64 tūkst. JAV dolerių arba 1,73 mln. litų) baudų bei dvejų metų kalėjimo bausmių pažeidėjams.

Paklausą pagrindinėje Kinijos dalyje didina prisiminimai apie 2008 metų skandalą dėl kiniškų mišinių kūdikiams, užterštų pramonėje naudojama chemine medžiaga melaminu, nuo kurio mirė šeši vaikai, dar per 300 tūkstančių apsinuodijo.

Nepasitikėjimas dar labiau padidėjo pernai, kai kito kinų gamintojo mišiniuose rasta kancerogenų, nors valdžia žadėjo įvesti tvarką šioje pramonės šakoje.

„Žinome, kad pagrindinėje žemyninėje dalyje maisto saugumas yra labai didelė problema. Ji susijusi daugiausia su priežiūros trūkumu ir moraliniu smukimu šioje pramonėje“, – sakė Ai Weiwei.

„Honkongo žmonės pelnosi iš šių problemų, bet taip pat yra ir aukos“, – pridūrė jis.

Meno erdvės „Para Site“ direktorius Cosminas Costinasas, kuris instaliaciją eksponuoja platesnio masto parodoje ir kuris su Ai Weiwei bendradarbiauja nebe pirmą kartą, sakė AFP, kad visos pieno mišinių skardinės buvo nupirktos Honkonge.

Papildomos apsaugos nuo vagysčių nebus, sakė jis.

Australijoje kinų vartotojai buvo kaltinami dėl pieno mišinių kūdikiams trūkumo prekybos centruose ir vaistinėse. Kai kurios parduotuvės dėl to pradėjo riboti pardavimą.

Apribojimai buvo įvesti ir Europoje.

Kinija „kol kas“ yra didžiausia rinka kūdikių pieno mišiniams, nurodo rinkos tyrimų grupė „Euromonitor“. Maitinimo krūtimi mastas Kinijoje mažas – vos 28 proc., sakoma JT Vaikų Fondo (UNICEF) 2012 metų ataskaitoje, kurioje priduriama, kad tokia padėtis taip pat susiklostė dėl ribotų motinystės atostogų ir agresyvios pieno mišinių kūdikiams reklamos.