Šie neatsargūs monarchės žodžiai, ištarti per pokalbį, vykusį jos gimtadieniui skirtame renginyje Bakingamo rūmų sode, girdimi anksčiau šią savaitę paviešintame vaizdo įraše, kurį padarė oficialus Rūmų operatorius.

Netikėtai neapdairus karalienės pasisakymas nuskambėjo pokalbyje apie spalį įvykusį Kinijos prezidento Xi Jinpingo valstybinį vizitą į Britaniją, pritraukusį milijardines kinų investicijas.

Monarchės žodžiai sulaukė didžiulio tarptautinės žiniasklaidos dėmesio, tačiau buvo cenzūruoti Kinijoje ir, kaip pranešė britų visuomeninis transliuotojas, išimti „BBC World“ transliacijos toje šalyje.

Laikraštis „The Global Times“, laikomas artimu Kinijos valdančiajai Komunistų partijai, apkaltino britų žiniasklaidą, kad ji smarkiai išpūtė šį incidentą ir supuolė prie to vaizdo įrašo, tarsi jis būtų „didžiausias lobis“.

Vakarai moderniaisiais laikais pakilo į viršūnę ir sukūrė nuostabią civilizaciją, bet jų žiniasklaidoje apstu beatodairiškų „gandų draugų“, kurie yra iltis iššiepę ir nagus išleidę savimylos, išlaikę blogąsias „barbarų“ manieras“, – rašoma laikraščio vedamajame.

„Manome, kad toliau nuolat veikiami 5 tūkst. metų senumo Rytų civilizacijos, jie padarys pažangą“ dėl savo manierų, priduriama straipsnyje kinų kalba, kuris nebuvo išverstas ir publikuotas anglų kalba.

Karalienės pasisakymas buvo paviešintas tą pačią dieną, kai šalies premjeras Davidas Cameronas taip pat neapdariai viešai išsakė savo nuomonę, pavadindamas Afganistaną ir Nigeriją „tikriausiai labiausiai korumpuotomis“ pasaulio šalimis.

„Netgi tarp Vakarų šalių Britanija dažniausiai „parodo savo apatinius“ ir demaskuoja save“, – pažymi „The Global Times“.