Pasirengimą ateinančių metų vasarį numatytai olimpiadai lydi abipusiai kaltinimai, kurstomi nesutarimų dėl Kinijos elgesio su musulmonais uigūrais ir kitomis mažumomis. Jungtinės Valstijos Kinijos veiksmus uigūrų atžvilgiu prilygina genocidui.

N. Pelosi antradienį paragino tarptautinę bendriją skelbti Pekino žiemos olimpiados diplomatinį boikotą.

Šis jos pareiškimas sulaukė griežto atsako iš Kinijos, neigiančios, jog netinkamai elgiasi su uigūrais. Pekinas tvirtina, kad vadinamosios perauklėjimo stovyklos, kur, anot žmogaus teisių grupių, kalinami mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų, yra profesinio ugdymo centrai, turintys atgrasyti uigūrus nuo islamo ekstremizmo.

„Kai kurių JAV asmenų pareiškimai pilni melo ir dezinformacijos“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas.

„JAV politikams derėtų liautis naudojus olimpinį judėjimą savo niekingiems politiniams žaidimams“, – sakė jis.

N. Pelosi antradienį per bendrą Tomo Lantoso žmogaus teisių komisijos bei Kongreso ir vyriausybės komisijos dėl Kinijos posėdį sakė: „Negalime elgtis lyg nieko bloga, kad olimpiada vyks Kinijoje.“

„Neparodykime pagarbos Kinijos vyriausybei valstybių vadovų atvykimu į Kiniją“, – kalbėjo ji.

„Jei valstybių vadovai keliaus į Kiniją, kai jums čia sėdint ten toliau vykdomas genocidui, kyla klausimas, kokią moralinę teisę turite kalbėti apie žmogaus teisių pažeidimus kitose pasaulio vietose?“ – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė.

Kinija griežtai pasmerkė ankstesnius raginimus boikotuoti olimpiadą kaip bandymus politizuoti sportą.

Baltieji rūmai neišreiškė palaikymo boikotui; jam griežtai nepritaria ir JAV atletai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)