Tikėtina, kad šis Pekino žingsnis pakurstys nuogąstavimus, jog protrūkio mastas iki šiol buvo nuvertinamas.

Smarkiausiai nukentėjusioje centrinėje Hubėjaus provincijoje pranešta net apie 242 naujas mirtis nuo viruso COVID-19 per vieną parą, taip pat apie 14 840 naujų pacientų. Šie skaičiai daug didesni už bet kuriuos ankstesnius vienos paros pokyčius nuo krizės pradžios gruodžio pabaigoje.

Bendras mirčių nuo koronaviruso skaičius išaugo iki 1 355, o bendras šalyje užsikrėtusių asmenų skaičius jau beveik pasiekė 60 000.

Ši niūri statistika buvo paskelbta praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pagyrė „teigiamus rezultatus“, vyriausybei vykdant drastiškas priemones, kad viruso plitimas būtų sustabdytas, taip pat vienam kinų ekspertui paskelbus prognozę, kad epidemijos pikas bus pasiektas šį mėnesį.

Hubėjaus pareigūnai sakė išplėtę sąvoką, kokie pacientai laikomi užsikrėtusiais COVID-19. Dabar į kasdienes suvestines bus įtraukiami žmonės, kuriems infekcija buvo „diagnozuota klinikinėmis priemonėmis“.

Tai reiškia, kad pareigūnai įtariamą viruso infekciją galės patvirtinti pagal plaučių rentgenogramas, o ne vien atlikus standartinius nukleino rūgščių testus.


Hubėjuje ir provincijos sostinėje Uhane apie 56 mln. žmonių nuo praeito mėnesio pabaigos laikomi faktiniame karantine. Dar milijonų kitų žmonių judėjimas suvaržytas kituose miestuose, esančiuose toli nuo epidemijos židinio, dedant beprecedentes pastangas suvaldyti protrūkį.

Xi Jinpingas trečiadienį sušaukė Komunistų partijos Politinio biuro nuolatinio komiteto posėdį, kai tos dienos rezultatai parodė, jog naujų patvirtintų užsikrėtimo ir mirčių atvejų mažėjo antrą dieną iš eilės.

Kinija buvo giriama Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) už skaidrų protrūkio valdymą, labai besiskiriantį nuo Pekino ankstesnių pastangų nuslėpti 2002–2003 metų SARS viruso protrūkio mastą.

Vis dėlto daug ekspertų visame pasaulyje liko nusiteikę skeptiškai ir sakė įžvelgiantys dabartinių veiksmų panašumą į priemones, taikytas per ankstesnę ūmaus kvėpavimo takų sindromo sukėlėjo epidemiją.

Hubėjaus valdžia buvo kaltinama slėpusi protrūkio mastą sausio pradžioje, nes tuo metu buvo rengiami svarbūs politiniai suvažiavimai.

Prie Japonijos krantų karantinuotame laive nustatyti dar 44 užsikrėtimo COVID-19 atvejai

Dar 44 žmonėms prie Japonijos krantų esančiame karantinuotame kruiziniame laive testais patvirtintas užsikrėtimas naujuoju koronavirusu COVID-19, ketvirtadienį paskelbė šalies sveikatos apsaugos ministras.

Pasak Katsunobu Kato, 44 nauji užsikrėtimo atvejai nustatyti atlikus dar 221 naują testą. Po jų nustatytų užsikrėtimo atvejų skaičius laive „Diamond Princess“ padidėjo iki 218, be to, dar užsikrėtė vienas karantino pareigūnas.

Dabar pareigūnai nori išvežti iš laivo pagyvenusius žmones, jei jų testų rezultatai neigiami, ir pasiūlyti jiems vyriausybės skirtą apgyvendinimą, sakė ministras.

„Norime pradėti šią operaciją rytoj ar vėliau“, – žurnalistams sakė K. Kato.

Nauji ligos atvejai diagnozuoti 43 keleiviams ir vienam įgulos nariui.

„Diamond Princess“ prie Japonijos krantų stovi nuo vasario 3-iosios, kai paaiškėjo, kad vienam buvusiam šio laivo keleiviui, praėjusį mėnesį išlipusiam Honkonge, nustatytas naujasis koronavirusas, dabar gavęs oficialų pavadinimą COVID-19.

Netrukus po to laive buvo paskelbtas karantinas, pareigūnai paprašė keleivių ir įgulos narių likti jame iki vasario 19 dienos.

Tie, kuriems buvo nustatytas virusas, perkeliami iš laivo į medicinos įstaigas, tačiau buvo keliama klausimų, ar karantinas laive veikia, nes kone kasdien nustatoma dešimtys naujų užsikrėtimo atvejų.

Laive likusių keleivių buvo paprašyta neiti iš savo kajučių. Žmonės tik trumpam išleidžiami į atvirus denius, bet tuo metu turi dėvėti apsaugines kaukes.

Keleivių taip pat paprašyta būnant lauke laikytis atokiau vieniems nuo kitų, be to, jiems išdalyti termometrai, kad galėtų reguliariai matuotis temperatūrą.

Kinijoje atleisti koronaviruso epidemijos epicentre esančios provincijos partijos lyderiai

Kinija atleido naujojo koronaviruso epidemijos židiniu tapusios Hubėjaus provincijos ir jo sostinės Uhano aukščiausio rango politinius lyderius, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Tai kol kas garsiausios politinės figūros, atleistos dėl šios krizės, nusinešusios jau 1 355 gyvybes.

Atleistą Hubėjaus partijos sekretorių Jiangą Chaoliangą pakeis Šanchajaus meras Ying Yongas, o Uhano partijos lyderį Mą Guoqiangą – pareigūnas iš Šandongo provincijos, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“, bet daugiau detalių nepateikė.

Jiangas Chaoliangas ir Ma Guoqiangas nušalinti po to, kai pirmadienį buvo atleisti du Hubėjaus aukščiausio rango sveikatos apsaugos pareigūnai, aštrėjant kritikai dėl vietos pareigūnų reakcijos į krizę ir teigiant, kad problemos mastas buvo slepiamas.

Ketvirtadienį provincija, pareigūnams pakeitus sergančių žmonių skaičiavimo tvarką, paskelbė daug didesnį patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičių, bendras infekuotųjų šalyje nuo protrūkio pradžios skaičius beveik pasiekė 60 tūkstančių. Tai dar labiau pakurstė nuogąstavimus, kad trūksta skaidrumo.

Hubėjaus pareigūnai sakė, kad koreguoja ankstesnes diagnozes ir įtraukia žmones, kuriems „kliniškai diagnozuota“ naujo viruso infekcija. Dėl to ketvirtadienį bendras užsikrėtimo atvejų skaičius padidėjo beprecedentiškai dideliu skaičiumi – 14 840 pacientų.

Pagal naująją sistemą gydytojai gali naudotis plaučių rentgeno nuotraukomis, o ne vien laboratoriniais testais.

COVID-19 pavadintas virusas, kaip manoma, atsirado praėjusių metų pabaigoje jūrų gėrybių ir egzotinių gyvūnų turguje Hubėjaus provincijos sostinėje Uhane.

Spaudimas vietos pareigūnams dėl jų numanomos nekompetencijos ypač padidėjo praėjusią savaitę mirus kinų gydytojui, kurį Uhano valdžia buvo nubaudusi už perspėjimus dėl naujojo viruso.

Uhano valdžia sausio mėnesį taip pat buvo kritikuojama už tai, kad neatšaukė metinio viešo banketo 40 tūkst. šeimų. Banketas įvyko kelios dienos prieš miesto uždarymą dėl ligos protrūkio.

Provincijoje vyksta ir kitų permainų. Uhane už pareigos nevykdymą atleistas Raudonojo Kryžiaus aukšto rango pareigūnas, kituose miestuose taip pat atleista sveikatos apsaugos pareigūnų.

Aukšto rango pareigūnas iš Pekino Chenas Yixinas siunčiamas į Uhaną vadovauti epidemijos kontroliavimo darbams.