Rugpjūčio 12 dieną driokstelėję sprogimai pavojingų medžiagų sandėlyje Tiandzino uoste nuniokojo didžiulę teritoriją ir sukėlė nuogąstavimų dėl galinčių pasklisti itin nuodingų teršalų.

Bendrovė, kuriai priklausė tie sandėliai, laikė šimtus tonų natrio cianido, kurio kiekis esą beveik 30 kartų viršijo leistiną. Nors pareigūnai tvirtino, kad oras ir vanduo mieste yra švarus, gyventojai ir aukų artimieji tokius pareiškimus vertino skeptiškai.

„Apie 700 tonų“ natrio cianido buvo laikoma sandėlyje, kuriame driokstelėjo sprogimai, Tiandzino vicemeras He Shushengas sakė per spaudos konferenciją.

Transliuotojas „Beijing News“, remdamasis savo gautais sandėliavimo planais, tvirtino, kad ta bendrovė turėjo leidimą laikyti tik 24 tonas tos medžiagos.

Pirmadienį buvo vykdoma milžiniško masto, „labai komplikuota ir sunki“ valymo operacija, sakė He Shushengas. Gelbėtojų pastangas sunkina faktas, kad tuose sandėliuose buvo laikoma 16,5 tūkst. tuščių jūrinių konteinerių, o galintys prapliupti lietūs kelia pavojų, kad nelaimės epicentre pasklis mirtinai nuodingos vandenilio cianido dujos.

Darbuotojai statė smėlio ir grunto pylimus aplink 0,1 kv. km ploto „centrinę zoną“, turinčius apsaugoti nuo cianido ir kitų teršalų pasklidimo, pridūrė vicemeras.

Arčiausiai epicentro paimtame vandens mėginyje cianido koncentracija sekmadienį 27,4 karto viršijo leistiną kiekį, sakė pareigūnai, neįvardydami konkretaus skaičiaus. Tačiau tarša už uždarytos zonos ribų buvo gerokai mažesnė.

Natrio cianido buvo aptikta net už 1 km nuo sprogimo epicentro.

Kariuomenės cheminių ir branduolinių medžiagų ekspertai buvo įtraukti į katastrofos likvidavimo pastangas, kaip ir natrio cianido gamybos įmonių ekspertai. JAV Ligų kontrolės centrai nurodė, kad patekusi į žmogaus organizmą ta medžiaga gali sukelti „staigią mirtį“.

Žaliųjų organizacija „Greenpeace“ sekmadienį paskelbė patikrinusi cianido koncentraciją paviršiniuose vandens šaltiniuose keturiose miesto vietose, bet didesnių tos cheminės medžiagos kiekių neaptiko.

Pareigūnai pirmadienį sakė, kad katastrofos aukų skaičius padidėjo iki 114, o dar 70 žmonių laikomi dingusiais, bet perspėjo, kad kai kurie iš dingusiųjų gali būti tarp 60 dar neatpažintų lavonų.

Gyventojai reikalauja kompensuoti milžiniškų sprogimų padarytą žalą

Apie 100 žmonių, kurių būstus apgadino milžiniški sprogimai Tiandzino uostamiesčio pramonės zonoje, nusinešę mažiausiai 114 žmonių gyvybes, pirmadienį surengė protestą, reikalaudami kompensacijų iš vyriausybės.

Praeitą trečiadienį sprogimai nugriausdėjo į pietryčius nuo Pekino esančiame uoste pavojingų medžiagų sandėlyje, kur buvo laikoma šimtai tonų natrio cianido – nuodingos cheminės medžiagos, galinčios sudaryti sprogius junginius paveikus vandeniu.

Tos medžiagos kiekis buvo daug didesnis negu leidžia saugumo taisyklės, todėl bijoma pražūtingos taršos, o 3 km spindulio uždarytoje zonoje aplink sprogimo epicentrą pradėti didelio masto valymo darbai.

Kinijos darbo saugos taisyklės reikalauja, kad tokie objektai būtų ne arčiau negu už kilometro nuo gyvenamųjų ir viešųjų pastatų bei didelių automagistralių. Tačiau interneto žemėlapiai rodo, kad bendrovės „Ruihai International Logistics“ sandėliai yra tik už 500 metrų nuo automagistralės ir 100 tūkst. kvadratinių metrų ploto gyvenamojo komplekso. Tuose butuose sutrūkinėjo sienos ir išdužo langai, o visi gyventojai buvo evakuoti.

„Mes, nukentėjusieji, reikalaujame: vyriausybe, išpirk mūsų namus“, – rašoma viename transparante, kurį nešė protestuotojai prie vieno Tiandzino viešbučio, kur pareigūnai kasdien rengia spaudos konferencijas, informuodami apie padėtį po katastrofos.

„Vaikai klausia: kaip galime užaugti sveiki?“ – skelbė kitas plakatas.

Tiandzino pareigūnai buvo griežtai spaudžiami atsakyti, kodėl pavojingų medžiagų sandėliams buvo leista įsikurti toje vietoje. Taip pat keliami klausimai dėl to logistikos centro valdymo, o Kinijos generalinė prokuratūra sekmadienį paskelbė sudarysianti darbo grupę tirti galimiems pažeidimams, susijusiems su tais sprogimais, įskaitant pareigų nevykdymą ir įgaliojimų viršijimą. „Ruihai“ generalinis direktorius šiuo metu yra ligoninėje, saugomas policijos.

Netoli epicentro esančiame gyvenamajame rajone gyvenantis Bian Jiangas sakė miegojęs, kai pirmasis sprogimas driokstelėjo trečiadienio vakarą, prieš vidurnaktį.

„Dar po 20 sekundžių išgirdau antrą sprogimą ir pamačiau kylantį grybo pavidalo debesį. Tuomet sprogimo banga išvertė mane iš lovos. Abejojau, ar liksime gyvi“, – pasakojo vyras, pridūręs, kad jo namas dabar smarkiai nuniokotas.

„Nebeliko jokių langų“, – sakė Bian Jiangas.

Per sprogimus žuvo bent 114 žmonių, o dar 70 iki šiol nerasti – tarp jų 64 ugniagesiai ir šeši policininkai, Tiandzino vyriausybės atstovas Gong Jianshengas sakė pirmadienį per spaudos konferenciją.

Sekmadienį pareigūnai patvirtino, kad tame komplekse buvo laikoma „keli šimtai“ tonų nuodingo natrio cianido, nors teigiama, kad tos medžiagos į aplinką pateko nedaug. Pareigūnai sakė uždarę visus kelius vandeniui nutekėti į jūrą iš sprogimų epicentro.

Natrio cianidas yra itin nuodinga medžiaga, kuriai reaguojant su vandeniu gali išsiskirti degių dujų. Faktas, kad ten buvo laikoma keli šimtai tonų šios medžiagos, atrodo šiurkščiai pažeidžiantis saugos taisykles, kurias citavo valstybinė žiniasklaida, nurodančias, kad sandėlyje vienu metu negali būti daugiau negu 10 tonų natrio cianido.

Sprogimai Tiandzine buvo viena iš daugiausiai žmonių gyvybių nusinešusių pramonės katastrofų Kinijoje per kelerius pastaruosius metus. 2013 metų birželį kilus gaisrui vienoje paukštienos perdirbimo įmonėje šiaurės rytinėje Dzilino provincijoje žuvo 121 žmogus. Pernai rugpjūtį užsiliepsnojus dulkėms vienoje metalurgijos įmonėje rytinėje Dziangsu provincijoje žuvo 97 žmonės.