Praėjusią savaitę valdančioji Komunistų partija pranešė apie savo ketinimą sušvelninti dešimtmečius trunkančią „vieno vaiko politiką“. Naujasis planas turi būti patvirtintas parlamente kovą per kasmetę metinę sesiją.

Keletas tėvų, kuriuos kalbino „Reuters“, sakė, kad naujos politikos įvedimas neskatina jų turėti daugiau vaikų. Tačiau įmonė „Alibaba Group Holding Ltd“, kuriai priklauso populiariausios Kinijos internetinės parduotuvės, pranešė, kad susidomėjimas knygomis apie nėštumą išaugo šimtą kartų ir tik didėja.

Nacionalinės sveikatos ir šeimos planavimo komisijos pranešimui prieštarauja pareiškimams, kuriuos išsakė valstybės tarnautojas Hunano provincijoje praėjusią savaitę, esą šeimos, kurios jau dabar laukiasi antro vaiko, nebus baudžiamos.

Griežtos šeimos planavimo taisyklės Kinijoje siekia aštuntą dešimtmetį. „Vieno vaiko politika“ turėjo sustabdyti didžiausios Žemės tautos augimą. Tačiau dabar Kinijoje gimstamumas yra vienas mažiausių pasaulyje. Vienai kinų moteriai vidutiniškai tenka tik 1,55 vaiko. Stabiliam gyventojų skaičiui būtinas 2,1 vaiko rodiklis.

Ekspertai jau seniai įspėja dėl Kinijos gyventojų senėjimo. Čia senjorų skaičius auga sparčiai, o dirbančių gyventojų dalis mažėja. Jungtinių Tautų duomenimis, šalyje iki 2050 metų gyvens 440 mln. vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių.