„Spaudžiame Kiniją, kad ši suteiktų visapusišką prieigą, ir prašome šalių iškelti šį klausimą per dvišalius susitikimus – [paraginti Pekiną] bendradarbiauti“, – FT sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Anot jo, PSO jau parašė Kinijai laišką su prašymu „suteikti mums informacijos“.

Tarptautinei bendruomenei nepavyko tiksliai nustatyti COVID-19 pandemijos kilmės.

Pirmieji atvejai nustatyti 2019 metų pabaigoje Uhane, Kinijoje, o tai leidžia iškelti dvi priešingas teorijas: viruso „pabėgimas“ iš mieste esančios laboratorijos, kurioje buvo tiriami tokie virusai, arba užsikrėtimas per tarpinį gyvūną vietiniame turguje.

PSO vadovaujama specialistų grupė, lydima Kinijos kolegų, 2021 metų pradžioje ėmėsi tyrimo Kinijoje.

Bendroje ataskaitoje jie palaikė hipotezę, kad virusas buvo perduotas per tarpinį gyvūną nuo šikšnosparnio žmogui, galbūt turguje.

T. A. Ghebreyesusas vėliau sakė, kad visi variantai tėra „svarstomi“.

Nė vienai komandai nepavyko grįžti į Kiniją, ir PSO pareigūnai ne kartą prašė pateikti papildomų duomenų.

PSO vadovas yra ne kartą pabrėžęs, kad organizacija neatsisakys savo tyrimo, ir ragina Pekiną skaidriai dalytis duomenimis, vykdyti tyrimus ir dalytis jų rezultatais.

Šių metų gegužės mėnesį PSO paskelbė atšaukianti daugiau nei trejus metus galiojusį aukščiausią pavojaus lygį dėl pandemijos.

Vakcinų, poinfekcinio imuniteto ir geresnio gydymo dėka virusas dabar geriau kontroliuojamas, nors sulig rudens sezonu Šiaurės pusrutulyje atsiranda naujų jo atmainų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją