„Abiejų valstybių vadovai nuodugniai kalbėsis strateginiais, bendraisiais ir krypties klausimais, susijusiais su Kinijos ir JAV santykiais, taip pat svarbiausiais pasaulinės taikos ir vystymosi klausimais“, – eiliniame brifinge sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Kinija nebijo konkurencijos, tačiau mes nepritariame tam, kad Kinijos ir JAV santykiai būtų apibrėžiami kaip konkurencija“, – pridūrė ji.

J. Bidenas ir Xi pirmą kartą beveik po metų susitiks šią savaitę Kalifornijoje vykstančio APEC aukščiausiojo lygio susitikimo metu.

Abu lyderiai aptars įvairius dvišalius, regioninius ir pasaulinius klausimus, taip pat būdus „atsakingai valdyti konkurenciją“, sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

Xi ir J. Bideno susitikimas įvyks po kelių pastaraisiais mėnesiais įvykusių aukšto lygio pareigūnų susitikimų Pekine, Vašingtone ir kitur, tačiau jie abu susitiks pirmą kartą nuo 2022 metų lapkričio mėnesio susitikimo Balyje.

Trečiadienio susitikimo tikslas – „stabilizuoti“ santykius, kurie nuo to laiko yra giliai įšalę, sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas, įspėdamas, kad didelių rezultatų tikėtis neverta.

Mao pirmadienį paragino JAV „nuoširdžiai gerbti pagrįstus Kinijos nuogąstavimus ir teisėtas vystymosi teises, o ne tik pabrėžti savo nuogąstavimus, kenkiant Kinijos interesams“.

„Kinija nesiekia pakeisti Jungtinių Valstijų, o Jungtinės Valstijos taip pat neturėtų siekti formuoti ar keisti Kinijos“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją