Ambasada žingsnį pavadino „rimtu tarptautinės teisės pažeidimu“ ir kišimusi į Kinijos „vidaus reikalus“. Ambasada taip pat teigė, kad pasilieka teisę „tolimesnėms reakcijoms“.

Vokietija penktadienį pasekė Didžiosios Britanijos, Kanados, Naujosios Zelandijos ir Australijos pavyzdžiu ir nutraukė ekstradicijos sutartį su Honkongu.

Užsienio reikalų ministras Heiko Maasas viena priežasčių įvardijo Honkongo sprendimą atidėti parlamento rinkimus ir juose uždrausti dalyvauti dešimtims prodemokratiškų kandidatų.

H. Maasas taip pat įvardijo Vokietijos susirūpinimą dėl Pekino įvesto prieštaringai vertinamo naujojo saugumo įstatymo, pagal kurį šią savaitę buvo suimti keturi aktyvistai.

Honkongas taip pat pareikalavo areštuoti šešis užsienyje gyvenančius aktyvistus, vienas kurių gyvena Vokietijoje.

Atsakydama į tarptautinę kritiką, Kinijos ambasada Vokietijoje teigė, kad prodemokratiški kandidatai siekia „nuversti valstybės galią“, pasisakydami už miesto-valstybės nepriklausomybę.

Ambasada taip pat teigė, kad sprendimas atidėti rinkimus buvo priimtas, atsižvelgus į augantį koronaviruso atvejų skaičių. Lyderė Carrie Lam daugumoje miesto vietų įvedė griežtų karantino priemonių.

Tačiau kritikai teigia, kad rinkimai atidėti baiminantis, jog pergalę išplėš prodemokratiški kandidatai, vyraujant pasipiktinimui dėl saugumo įstatymo. Tai esą būtų gėdinga Pekinui ir C. Lam valdžiai.

Honkongas yra buvusi Didžiosios Britanijos kolonija, kurios valdymą 1997 metais perėmė Kinija.