Apie aukščiausio Kinijos politinio organo, kuruojančio Honkongo reikalus, pertvarką ketvirtadienį pranešė Valstybės Taryba – Kinijos ministrų kabinetas.

Zhang Xiaomingas buvo pažemintas tarnyboje po šį finansų centrą supurčiusių politinių neramumų, tapusių rimčiausiu iššūkiu Pekino valdymui nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino Honkongą Kinijai.

Aukštas Pekino pareigūnas Xia Baolongas, šiuo metu einantis Kinijos politinės konsultacinės tarybos generalinio sekretoriaus pareigas, buvo paskirtas Honkongo ir Makau reikalų biuro direktoriumi, o Zhang Xiaomingas tapo jo pavaduotoju, atsakingu už biuro kasdienę veiklą.

Pirmuosius protestus Honkonge pernai birželį įžiebė mėginimai priimti įstatymą, kuris būtų leidęs autonominėje teritorijoje areštuotus įtariamuosius perduoti tarnyboms žemyninėje Kinijoje. Įstatymo projekto buvo atsisakyta, tačiau protestai peraugo į didesnio masto neramumus, nukreiptus prieš Pekino valdžią.

Pastarosiomis dienomis Honkongo vadovybė taip pat sulaukė aštrios kritikos dėl medicininių kaukių ir išteklių trūkumo, išryškėjusio susidūrus su nauju koronavirusu, kurio protrūkis prasidėjo žemyninėje Kinijoje.

Honkongo baptistų universiteto politologijos profesorius Jeanas-Pierre'as Cabestanas sakė, kad 67 metų Xia Baolongas dirbo prezidento Xi Jinpingo pavaduotoju, kai buvo Džedziango provincijos Komunistų partijos sekretorius.

„Manau, Xi Jinpingas ieškojo žmogaus, kuriuo galėtų pasitikėti“, – sakė jis.

Pasak J.-P. Cabestano, dirbdamas Komunistų partijos Džedziange vadovu, Xia Baolongas pasisakė už griežtas priemones krikščionių atžvilgiu.

Naujo Honkongo ir Makau reikalų biuro direktoriaus paskyrimu siekiama sustiprinti koordinaciją tarp Pekino ir Honkongo, taip pat labiau paremti isteblišmentą palaikančią stovyklą Honkongo parlamente, sakė politologijos profesorius.

„Xi Jinpingas nori šviežio kraujo, žmonių, kuriais jis galėtų pasitikėti, kurie priartintų Honkongą prie Kinijos“, – kalbėjo jis.

Kinijos Valstybės Taryba taip pat informavo, kad Pekino ryšių biuro Honkonge direktorius Luo Huiningas ir Ryšių biuro Makau vadovas Fu Ziyingas taip pat bus paskirti Honkongo ir Makau reikalų biuro direktoriaus pavaduotojais. Jie toliau eis ir dabartines savo pareigas.