„Mūsų pozicija ir pasiūlymas, kaip vertinti ir spręsti Ukrainos problemą, yra nuoseklus ir aiškus: turi būti gerbiamas visų šalių suverenitetas ir teritorinis vientisumas“, – sakė ambasadorius Zhangas Junas, kurio vyriausybė Pekine Vakarų kartais vertinama kaip pernelyg palanki Rusijai.

Blinkenas: Vakarai niekada nepripažins Ukrainos teritorijų aneksijos

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį pareiškė, kad Vakarai niekada nepripažins Rusijos įvykdytos Ukrainos teritorijos aneksijos, kurią jis pavadino Maskvos „velniško plano“ dalimi.

„Mes ir daugelis kitų šalių jau esame visiškai atvirai pasisakę. Mes nepripažįstame – ir niekada nepripažinsime – Rusijos įvykdytos Ukrainos teritorijos aneksijos“, – žurnalistams sakė A. Blinkenas, kai Kremliaus parankiniai pradėjo skelbti pergalę.

A. Blinkenas pakartojo JAV prezidento Joe Bideno grasinimą, kad JAV „privers Rusiją greitai ir skaudžiai susimokėti“ už tai, kad ji vykdo pseudoreferendumus.

„Svarbu prisiminti, kas čia vyksta. Rusija įsiveržė į Ukrainą, užgrobė teritoriją ir vykdo velnišką planą kai kuriose užgrobtose teritorijose, iš kurių iškeldino vietos gyventojus“, – sakė jis.

Kai kurie žmonės deportuojami, o kiti „tiesiog dingsta“, sakė A. Blinkenas.

„Tada jie autobusais atsiveža rusų, įkuria marionetines vyriausybes, rengia referendumą ir bet kuriuo atveju manipuliuoja jo rezultatais, kad galėtų tvirtinti, jog teritorija priklauso Rusijai“, – sakė jis.

Scholzas: „referendumai“ nepakeis Vokietijos pozicijos Ukrainos regionų atžvilgiu

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Berlyno pozicija Ukrainos okupuotų teritorijų, kuriose Rusija pastarosiomis dienomis rengė vadinamuosius „referendumus“, atžvilgiu nepasikeis.

„Nepripažinsime šių suklastotų referendumų rezultatų, o mūsų parama Ukrainai nesumažės“, – leidiniui „Neue Osnabrücker Zeitung“ sakė O. Scholzas, jo žodžiai publikuoti trečiadienį. Maskva surengė „referendumus“ keturiuose Rusijos okupuotuose Ukrainos regionuose: Chersone, Donecke, Luhanske ir Zaporižioje, kad pateisintų jų prijungimą prie Rusijos Federacijos.

Kalbėdamas apie prieštaringai vertinamą Vokietijos ginklų tiekimą Ukrainai, O. Scholzas pakartojo savo poziciją, kad Ukraina nedelsiant gaus kovinių sovietų gamybos tankų ir pėstininkų kovos mašinų iš kitų NATO šalių, o jų atsargas Vokietija ir kitos valstybės laipsniškai papildys Vakarų technika.

„Vokietija visomis išgalėmis remia Ukrainą ir kartu daro viską, ką gali, kad užkirstų kelią tiesioginiam NATO ir Rusijos konfliktui“, – sakė kancleris. Jis pridūrė, kad to nori ir dauguma Vokietijos piliečių.

Prorusiški pareigūnai Ukrainoje skelbia pergalę pseudoreferendumuose

Keturių Maskvos okupuotų Ukrainos regionų pareigūnai antradienį paskelbė pergalę pseudoreferendumuose dėl susijungimo su Rusija, tarptautinei bendruomenei pasmerkus šiuos fiktyvius balsavimus.

Pietinėje Zaporižios srityje vietos rinkimų institucija paskelbė suskaičiavusi visus balsus ir pareiškė, kad 93,11 proc. rinkėjų pasisakė už prisijungimą prie Rusijos.

Vis dėlto institucija nurodė, kad šie rezultatai yra preliminarūs.

Pietinėje Chersono srityje Rusijos primesti pareigūnai paskelbė, jog 87,05 proc. rinkėjų pritarė tam, kad regioną aneksuotų Rusija.

Prorusiškų separatistų kontroliuojamoje rytinėje Luhansko srityje už prisijungimą prie Rusijos balsavo 98,42 proc. rinkėjų, remdamosi vietos pareigūnais pranešė Rusijos naujienų agentūros.

„Aišku“, kad Luhanskas grįš į Rusijos sudėtį, platformoje „Telegram“ pareiškė Luhansko liaudies respublika pasiskelbusio separatistų darinio lyderis Leonidas Pasečnikas.

Pasak naujienų agentūrų, suskaičiavus visus balsavimo biuletenius rytiniame Donecko regione paaiškėjo, kad čia 99,23 proc. rinkėjų pasisakė už prisijungimą prie Rusijos.

Kremliaus remiamas Donecko separatistų lyderis Denisas Pušilinas sakė: „Mes visi to labai seniai norėjome.“ Jį citavo Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

D. Pušilinas pasidžiaugė „milžinišku“ rezultatu ir sakė: „Mes susijungiame su savo didžiąja tėvyne, su didžiąja Rusija.“

O Jungtinės Tautos pareiškė, kad yra įsipareigojusios palaikyti Ukrainos teritorinį vientisumą ir jos pripažintas sienas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)