„Kinija ir Rusija turi teisę užmegzti įprastą ekonominį ir prekybos bendradarbiavimą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning ir pridūrė, kad „į tokio pobūdžio bendradarbiavimą nereikėtų kištis“. “Kinija taip pat nepriims kritikos ar spaudimo“, – sakė ji.

Pekinui per Rusijos aukščiausiojo diplomato vizitą atnaujinus pažadus bendradarbiauti su Maskva, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Kurtas Campbellas pareiškė, kad Vašingtonas „nesėdės ir nesakys, kad viskas gerai“. Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susitiko su prezidentu Xi Jinpingu ir aukščiausiu diplomatu Wang Yi, abi šalys antradienį pažadėjo sustiprinti strateginį bendradarbiavimą.

Nors Kinija teigia esanti neutrali karo Ukrainoje atžvilgiu, ji kritikuojama, kad atsisakė pasmerkti Ukrainą užpuolusią Maskvą ir toliau prekiauja su Rusija taip paremdama jos karo pastangas.

„Mes aiškiai pasakėme Kinijai, kad jei tai tęsis, tai turės įtakos JAV ir Kinijos santykiams“, – antradienį sakė K. Campbellas. „Mes tai laikysime ne vien Rusijos veikimu, o bendru veikimu, remiamu ne tik Kinijos, bet ir Šiaurės Korėjos. Tai prieštarauja mūsų interesams“, – sakė jis Nacionaliniam JAV ir Kinijos santykių komitetui, švietimo grupei.

Savo ruožtu Pekinas trečiadienį pareiškė, kad „visada vaidino konstruktyvų vaidmenį“ ieškant sprendimo dėl karo Ukrainoje. „Jei kuri nors šalis iš tikrųjų nerimauja dėl taikos Ukrainoje ir tikisi, kad krizė greitai baigsis, pirmiausia ji turėtų pagalvoti apie esmines krizės priežastis“, – sakė Mao Ning.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)