Nuo ketvirtadienio parodytos jau aštuonios propaganda persmelktos dramos „Heroes in Harm’s Way“ serijos. Filmo transliuotojas – valstybinis Kinijos centrinės televizijos kanalas. Naujasis šalies kino pramonės produktas kaipmat sulaukė kritikos Kinijos socialiniuose tinkluose.

Kritika pasirodė tokia arši, kad teko priimti sprendimą nutraukti 14 serijų filmo transliavimą. Žmonės piktinosi, kad filmo kūrėjai visiškai sumenkino moterų indėlį siekiant sustabdyti viruso plitimą, taip pat nepasistengė parodyti, koks krūvis buvo užgulęs medicinos darbuotojų pečius.

Filmą derėtų vadinti viena iš iniciatyvų, kurios Pekinas griebėsi norėdamas iš savos perspektyvos papasakoti vietos auditorijai pergalingą viruso suvaldymo istoriją, apie kurią liudija džiugiai nuteikianti statistika, leidžianti šalies prezidentui Xi Jinpingui vis daugiau dėmesio skirti nukentėjusiai ekonomikai.

Vis dėlto staigi kritikos banga akivaizdžiai parodo, kokia plonyte linija buvo bandyta žengti stengiantis performuoti skeptiškai nusiteikusių piliečių nuomonę.

Kinijos socialinio tinklo „Weibo“ naudotojai neabejoja, kad valstybinės televizijos iniciatyva sukurta drama buvo gerokai cenzūruojama. Verta paminėti, kad pagrindinis filmo prodiuseris – šalies Komunistų partijos propagandos departamento ministro pavaduotojas Shen Haixiongas.

„Tai tikriausiai [reikėtų vadinti] tinkama kolektyvinės atminties versija, kurią norima išsaugoti“, – samprotauja vienas „Weibo“ naudotojas.

„Liaukitės perkūrinėję istoriją ir nustokite transliuoti serialą“, – reikalavo kitas.

Valstybinis transliuotojas, tarsi nepaisydamas piktų pastabų, oficialioje savo „Weibo“ paskyroje nurodė, kad drama sulaukė puikių atsiliepimų tiek iš televizijos žiūrovų, tiek iš internautų.

Komentarų skiltyje, žinoma, nebuvo nieko panašaus į kritiką: kiekviena atsiradusi nepalanki žinutė buvo nedelsiant pašalinta. Tai, deja, įprasta praktika Kinijos socialiniuose tinkluose.

Pavyzdžiui, žmonių atsiliepimams skirtos platformos „Douban“ administratoriai savaitgalį išjungė vertinimo funkciją, nes „Heroes“ buvo įvertintas 2,4 balo iš 10.

Kurgi moterys?


Serialo „Heroes“ kūrėjai siekė pateikti mozaikinį, iš jautrių istorijų supintą pasakojimą apie Kinijos žmones – medikus, savanorius, vyriausybės darbuotojus ir eilinius piliečius, kovojusius su Uhane prasidėjusiu koronavirusinės infekcijos protrūkiu.

Remiantis valstybinės Kinijos naujienų tarnybos pranešimu, pagrindine filmo tema turėjo tapti Kinijos liaudies heroizmas, ryžtas kovoti ir nugalėti.

Viename „Weibo“ naudotojų įniršį dėl lyčių nelygybės sukėlusiame epizode Uhano autobusų bendrovės vadovas, kuriam pavesta suformuoti skubios pagalbos grupę, kai Uhane buvo paskelbtas karantinas ir teko kęsti izoliaciją, ištaria štai tokią frazę: „Visi savanoriai – vyrai. Argi nėra moterų norinčių prisidėti?“

Kitame epizode gydytojas vyras sako savo kolegei: „Esate moteris, todėl galite laikytis nuošaly iki prireiks pagalbos.“

Šios scenos akivaizdžiai kertasi su oficialia Nacionalinės sveikatos komisijos pateikta statistika, kurioje nurodoma, kad beveik 70 proc. iš 42 tūkst. medikų, plušėjusių perpildytose Uhano ligoninėse, buvo moterys.

Per „Weibo“ pasisakė ir ligoninėse dirbę vyrai. Jie teigė pasijutę įžeisti, kai pamatė, kaip filme pavaizduotas jų kasdienis darbas. Gydytojai nurodė keletą grubių klaidų, pastebėtų scenose, kuriose švirkščiami vaistai ir atliekamas išorinis širdies masažas.

„Norint šią dramą rodyti užsienyje, kai kurias dalis reikėtų perfilmuoti, – parašė vienas Uhane dirbantis gydytojas per 100 tūkst. teigiamų įvertinimų surinkusioje žinutėje. – Sunkumai, kuriuos medicinos personalui teko pakelti, neturi būti sumenkinami tokį neprofesionalumą demonstruojančiais vaizdais.“

„Weibo“ pavyksta rasti ne vieną komentarą, kuriame nurodoma, kad filmas tėra sterilizuota istorijos versija, kad jis neperteikia nežinios, tvyrojusios tuo metu, kai informaciją dar buvo bandoma nuslėpti, kad jame nekalbama apie medicininių priemonių trūkumą ir chaotišką atmosferą pirmosiomis karantino dienomis.

„Nieko tokio seriale nematyti, kadangi tai nėra tinkama medžiaga, – parašė vienas internautas. – Vienintelis kolektyvinę atmintį atitinkantis dalykas ten – tai pergalė, kuria galima džiaugtis tik tol, kol neatsitiks ko nors panašaus.“