Britų laikraštis „Financial Times“ (FT) šeštadienį pranešė, kad Pekinas rugpjūtį paleido nešti branduolinį užtaisą galinčią raketą, kuri nedideliame aukštyje apskriejo aplink Žemę, o vėliau nusileido netoli numatytos vietos.

FT šaltiniai pareiškė, kad hipergarsinę raketą nešė raketa nešėja „Chang zheng“ (Ilgasis žygis) ir kad bandymas buvo atliktas slaptai.

Tačiau Kinija pirmadienį pareiškė, kad šis pranešimas yra netikslus, o išbandytos esą buvo daugkartinio naudojimo technologijos, galinčios sumažinti kosminių laivų paleidimo išlaidas.

„Mano supratimu, šis bandymas yra įprastinis erdvėlaivio bandymas, skirtas išbandyti daugkartinio naudojimo technologijas“, – žurnalistams sakė kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

„Tai galėtų suteikti patogų ir pigų būdą žmonėms naudoti kosmosą taikiems tikslams“, – pridūrė jis.

Į tiesioginį klausimą, ar FT pranešimas apie hipergarsinės raketos paleidimą yra netikslus, Zhao Lijianas atsakė „taip“.

Be Kinijos, hipergarsines technologijas vysto Jungtinės Valstijos, Rusija ir dar mažiausiai penkios šalys.

Hipergarsinės raketos gali skrieti daugiau nei penkis kartus greičiau už garsą ir, kaip ir balistinės alternatyvos, pajėgios nešti branduolinę galvutę.

Tačiau balistinės raketos iš pradžių arkos trajektorija pakyla į kosmosą, kad pasiektų savo taikinį, o hipergarsinės raketos gali skrieti žema trajektorija atmosferoje ir potencialiai pajėgios taikinį pasiekti greičiau.

Visgi svarbiausia, kad hipergarsinė raketa yra manevringa, dėl to yra sunkiau ją susekti ir nuo jos apsiginti.

Nors kai kurios šalys, kaip antai Jungtinės Valstijos, sukūrė sistemų, leidžiančių apsiginti nuo sparnuotųjų ir balistinių raketą, lieka neaišku, ar jos galėtų susekti ir numušti hipergarsinę raketą.

Kinija labai aktyviai vysto viršgarsines technologijas, nurodoma neseniai parengtoje JAV Kongreso tyrimų tarnybos (CRS) ataskaitoje.

FT ataskaitoje teigiama, kad Pekino pažanga šioje srityje „nustebino JAV žvalgybą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)