Manila antradienį iškvietė Kinijos atstovą po pareiškimo apie tai, kad Kinijos pakrančių apsaugos laivai sukėlė du susidūrimus su Filipinų laivais, o vieną iš jų aprūpinimo atsargomis operacijos metu apšaudė vandens patrankomis.

Kinija pareiškė, kad „ėmėsi kontrolės priemonių“ prieš Filipinų laivų „neteisėtą įsibrovimą“ į vandenis, į kuriuos ji pretenduoja, taip pat apkaltino Filipinų laivą „tyčia“ taranavus kinų laivą.

„Kinija ragina Jungtines Valstijas nesinaudoti Filipinais kaip pėstininkais siekiant sukelti problemų Pietų Kinijos jūroje“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning žurnalistams, paklausta apie tai, kad JAV pasmerkė Kinijos veiksmus kaip „provokacinius“.

„Filipinai neturėtų nusileisti JAV ir atsidurti jų malonėje“, – pridūrė ji.

Kinija pretenduoja į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, ignoruodama daugybės Pietryčių Azijos valstybių konkuruojančias pretenzijas ir tarptautinio arbitražo sprendimą, kuriuo jos pozicija pripažinta nepagrįsta.

Trečiadienį Pietryčių Azijos ir Australijos vadovai perspėjo dėl veiksmų, kurie „kelia grėsmę taikai“ Pietų Kinijos jūroje, po naujos konfrontacijos tarp Pekino ir Filipinų.

„Raginame visas šalis vengti bet kokių vienašališkų veiksmų, keliančių grėsmę taikai, saugumui ir stabilumui regione“, – sakoma bendroje ASEAN narių ir Australijos paskelbtoje deklaracijoje.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp Pekino ir vis tvirčiau nusiteikusių Filipinų pasiekė daugelį metų nematytą lygį. Antradienio susidūrimai įvyko po panašių incidentų gruodžio mėnesį.

„Kinijos pasiryžimas ginti savo teisėtas teises ir interesus yra nepalaužiamas, o Filipinų teises pažeidžiantys ir provokaciniai bandymai nebus sėkmingi“, – trečiadienį pareiškė Mao.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)