„Prezidentai atkreipė dėmesį į konstruktyvų šalių dialogą dėl incidento dujotiekyje „Balticonnector“, – sakoma Suomijos prezidento biuro pareiškime. Tuo metu Kinijos pareiškime apie prezidentų susitikimą vaizdo ryšiu pokalbiai apie pažeistą dujotiekį neminimi.

Suomijos pareigūnai spalio pabaigoje pažymėjo, kad Kinija bendradarbiauja atliekant tyrimą.

„Balticonnector“ operatorius spalį teigė, kad dujotiekio remonto darbai truks mažiausiai penkis mėnesius. Dėl šios priežasties Suomija žiemą yra priklausoma nuo suskystintųjų gamtinių dujų importo.

Gamtinės dujos sudaro apie penkis procentus Suomijoje suvartojamos energijos, daugiausia jos naudojamos pramonėje ir kombinuotoje šilumos ir elektros energijos gamyboje.

Suomių paskelbtame pareiškime S. Niinisto, kurio šalis praėjusiais metais prisijungė prie NATO, nurodė, kad pokalbiuose su Kinijos prezidentu taip pat iškėlė karo Ukrainoje klausimą ir „pabrėžė Kinijos vaidmenį siekiant teisingos ir ilgalaikės taikos“.

Tuo metu per Kinijos valstybinę televiziją CCTV parodytoje susitikimo santraukoje Xi Jinpingas pareiškė, kad Azijos šalis „tvirtai vykdo nepriklausomą taikos užsienio politiką“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)