JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas „sekimo baliono“ įsibrovimą į JAV oro erdvę pavadino „nepriimtinu“ ir „neatsakingu“.

Kinija šeštadienį paneigė kaltinimus šnipinėjimu ir teigė, kad tai civilinis dirižablis, naudojamas mokslinių tyrimų tikslais, kuris nukrypo nuo kurso dėl „force majeure“ aplinkybių.

„Nepripažįstame nepagrįstų spekuliacijų ir sensacijų vaikymosi“, – šeštadienį pareiškė Pekino užsienio reikalų ministerija, cituodama diena anksčiau vykusį aukšto rango diplomato Wang Yi pokalbį telefonu su A. Blinkenu.

Dėl šio incidento buvo atšauktas sekmadienį numatytas A. Blinkeno vizitas į Pekiną. Tai būtų buvęs pirmasis JAV valstybės sekretoriaus vizitas į Kiniją nuo 2018 metų.

A. Blinkenas pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos nori išlaikyti atvirus ryšių su Pekinu kanalus ir kad vizitas turėtų įvykti nedelsiant, „kai tik sąlygos leis“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai pakartojo, kad balionas virš JAV buvo naudojamas „meteorologiniams ir kitiems moksliniams tyrimams“. „Dėl vakarų vėjo ir ribotų vairavimo galimybių dirižablis gerokai nukrypo nuo suplanuoto maršruto“, – sakė jis.

Tačiau Pentagonas su šiuo teiginiu nesutinka. „Mes žinome, kad tai sekimo balionas“, – tvirtino Pentagono atstovas Patas Ryderis.

Pentagonas ketvirtadienį pranešė sekantis aukštai virš JAV teritorijos skriejantį Kinijos šnipinėjimo balioną. Virš šiaurinės JAV dalies skridęs objektas stebimas jau kelias dienas.

Kiek anksčiau skelbta, kad dar vienas Kinijos šnipinėjimo oro balionas skrenda virš Lotynų Amerikos šalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją