Britų policija prieš tai sulaikė spėjamą kinų šnipą, kuris dirbo JK parlamento mokslo tarnyboje ir turėjo prieigą prie įtakingų politikų. „The Sunday Times“ teigimu, suimtas dar vienas vyras, susijęs su šiuo atveju. Skotland Jardas patvirtino abu areštus. Anot laikraščio, mokslinis darbuotojas yra britas, gyvenęs ir dirbęs Kinijoje. Jis esą daug metų darė įtaką britų politikai Kinijos atžvilgiu.

Įtariamasis per savo advokatus prisiekinėjo esąs nekaltas, pranešė britų naujienų agentūra PA. „Per ligšiolinę savo karjerą šviečiau kitus apie Kinijos Komunistų partijos keliamus iššūkius ir grėsmes“, – teigė jis.

Britų premjeras Rishis Sunakas ir Kinijos ministras pirmininkas Li Qiangas praėjusį savaitgalį susitiko pokalbių Naujajame Delyje G20 viršūnių konferencijos kuluaruose. Pasak Dauning Stryto, R. Sunakas per juos pareiškė „didelį savo susirūpinimą dėl Kinijos kišimosi į Jungtinės Karalystės parlamentinę demokratiją“.

Pekinas patvirtino susitikimą, per kurį esą apsikeista savo pozicijomis. „Tikimės, kad Didžioji Britanija užbaigs politinį triukšmą, išlaikys abipusės pagarbos ir lygybės dvasią ir konstruktyviai plėtos Kinijos ir Didžiosios Britanijos santykius“, – teigė Mao Ning.