Tupdant naikintuvą „J-15“ (rusiško „Su-33 T10L“ atitikmuo) ant lėktuvnešio „Liaoning“ denio (TSRS nebaigto statyti karinio laivo „Variag“), mirė kiniškų ant denio tupdomų lėktuvų programos kūrėjas. Laive jam pasidarė negera, inžinieriai skubiai nugabeno jį į ligoninę, tačiau gydytojai nebegalėjo jam padėti.

51 m. korporacijos „Shenyang Aircraft Corp.“ vadovas Luo Juanas mirė nuo širdies smūgio.

Šiuo metu žiniasklaida skyrė nemažai dėmesio Kinijos Liaoningo provincijos, kurios garbei ir buvo pavadintas lėktuvnešis, gyventojui ir tiesiog didvyriškai jį pagerbė, rašo „The South China Morning Post“.

„Galiausiai mums pavyko ištobulinti naikintuvų įgūdžius nutūpti ant lėktuvnešių denių, – teigė Kinijos jūrų laivyno viceadmirolas Dzungas Čiangas. – Tai tarsi vaikščiojimas peilio ašmenimis – juk lėktuvas turi nutūpti labai mažame plote.“

Lėktuvnešio įgula tik 2012 m. spalį pirmą kartą pradėjo bandyti tupdyti lėktuvus ant denio, o iki lapkričio vidurio kinų pilotai vos paliesdavo laivo denį, o paskui vėl kildavo į orą ir nusileisdavo bazėje ant žemės.

Galiausiai pirmą mokymų etapą baigė. Kinų specialistai įtaisė ant „Liaoning“ denio specialius prietaisus, kurie pristabdo ant denio besileidžiančius lėktuvus. Anksčiau buvo pranešama, kad kinams nepavyksta įtaisyti minėtų prietaisų ir nepavyksta gauti jo kūrimo technologijos iš užsienio.

Prietaisas sudarytas iš specialaus plieninio lyno, kuris įtempiamas denyje ir padeda išskirstyti kinetinę besileidžiančio lėktuvo energiją. Dėl šio prietaiso besileidžiančio lėktuvo ridą pavyksta sumažinti iki nusileidimo aikštelės matmenų.