Apie tai pranešė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, tokį sprendimą Kim Jong Unas priėmė dėl šalies vidaus reikalų.

„Nusprendė likti Pchenjane. Šis sprendimas mums perduotas diplomatiniais kanalais. Tai susiję su vidaus reikalais. Tai jo sprendimas“, – sakė D. Peskovas.

Atstovas nenurodė, kada galėtų įvykti Rusijos ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimas. D. Peskovas tik pridūrė, kad kol kas tokie planai nėra numatyti.

Dar praėjusią savaitę Kremliaus užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas sakė, kad Kremlius ruošiasi galimoms deryboms tarp Rusijos prezidento V. Putino ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno.

„Kim Jong Uno ketinimą apsilankyti Maskvoje patvirtino dauguma Šiaurės Korėjos atstovų“, – teigė J. Ušakovas, pridūręs, kad detalės dėl šios kelionės į Maskvą dar nebuvo iki galo suderintos.

Tuomet patarėjas sakė, kad Maskva tikisi, kad Kim Jong Unas išpildys duotą pažadą gegužės 9-ąją atvykti į iškilmingą ceremoniją Maskvoje.

„Mes ruošiamės tam, o ypač atskiroms dvišalėms deryboms su Šiaurės Korėjos lyderiu“, – nurodė J. Ušakovas.

Jei Kim Jong Unas būtų vykęs į Maskvą, tai būtų jo pirmoji užsienio kelionė nuo tada, kai 2011 metais mirus tėvui jis atėjo į valdžią.

Rusija pakvietė 68 valstybių vadovus ir tarptautinių organizacijų lyderius dalyvauti Antrojo pasaulinio karo pabaigos atminimo renginiuose, bet tikriausiai tik apie trečdalis jų dalyvaus didžiajame parade Raudonojoje aikštėje gegužės 9 dieną.

Kim Jong Unas papildė ilgą atsisakiusių atvykti sąrašą, kuriame taip pat yra JAV prezidentas Barackas Obama ir Prancūzijos bei Didžiosios Britanijos lyderiai.

Kita vertus, Kremlius galės guostis, kad tarp atvyksiančių svečių bus Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

Rusija ir Kinija yra vienos iš nedaugelio Šiaurės Korėjos sąjungininkių.

Velionis tos šalies lyderis Kim Jong Ilas, Kim Jong Uno tėvas, lankėsi Rusijoje 2011 metų rugpjūtį, atvažiavęs savo asmeniniu traukiniu ir susitikęs su tuomečiu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

DELFI primena, kad į gegužės 9 dienos iškilmes Maskvoje atvykti sutiko Kinijos Komunistų partijos generalinis sekretorius Xi Jinpingas, taip pat Indijos, Pietų Afrikos Respublikos, Mongolijos ir Vietnamo prezidentai, Kubos vadovas.

Tikimasi, kad dalyvaus Slovakijos vyriausybės vadovas, Graikijos prezidentas, Kipro prezidentas, apie savo dalyvavimą taip pat patvirtino Armėnijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Islandijos, Makedonijos, Juodkalnijos ir Serbijos vadovai.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas patvirtino, kad, nepaisant skandalų, atvyks į Maskvą, tačiau Pergalės parade jo nebus.