Turizmo ir kultūros ministerija pareiškė pasipiktinimą dėl sunaikinto Nohmulo komplekso šiaurės Belize. Piramidė buvo sugriauta buldozeriu, o jos akmenys buvo sutrupinti į skaldą, tiesiant vieną plentą. Ministerija nurodė siekianti tiksliai nustatyti, kaip tai įvyko.

Jos pranešime sakoma, kad senovinio apeigų centro, kurio amžius - bent 2 300 metų, sugriovimas yra "beširdiškas, neišmanėliškas ir neatleistinas".

Kultūros paminklai, tokie kaip Nohmulas, turėtų būti saugomi bet kokia kaina, o "panieka mūsų įstatymams ir politikai yra nesuvokiama", pažymėjo ministerija.

Belizo archeologijos instituto vadovas Jaime Awe pirmadienį sakė, kad kelininkai negalėjo supainioti piramidės su natūralia kalva, nes jos griuvėsiai buvo gerai žinomi, o ta vietovė yra lyguma.

Pasak J.Awe, Belizo šiaurėje esančio senovinio komplekso sugriovimas buvo pastebėtas praeitos savaitės pabaigoje.

Suvienytos liaudies partija, kuri yra pagrindinė Belizo opozicijos jėga, taip pat pasmerkė šį vandalizmo aktą ir paragino kaltininkus patraukti atsakomybėn.

"Senovinių majų šventyklų griovimas yra apverktinas, nes jos yra ne vien svarbūs Belizo istorijos ir kultūros elementai, bet ir besivystančios turizmo pramonės sudėtinė dalis", - sakoma partijos pranešime.

Partija nurodė, kad majų šventyklos sugriovimas gali pakenkti turizmo plėtrai tame regione.

Ekspertai teigia, kad tokio pobūdžio incidentų ir anksčiau yra nutikę šioje apie 350 tūkst. gyventojų turinčioje Centrinės Amerikos šalyje. Jos atogrąžų miškuose išsibarstę šimtai majų statinių griuvėsių, nors tik nedaugelis objektų yra tokie dideli kaip Nohmulas.

"Majų piramidžių ardymas buldozeriais tiesiant kelius yra endeminė problema Belize (dingęs visas San Estevano centras, abi didžiosios piramidės Luisvliyje, kiti statiniai Nohmule, daigelis mažesnių objektų), tačiau šis (incidentas) atrodo didžiausias iš visų", - Bostono universiteto archeologijos profesorius emeritas Normanas Hammondas, dirbęs tyrimų projektuose Belize praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje, rašo elektroniniame laiške, atsiųstame naujienų agentūrai "The Associated Press".