Tokios įvykių eigos tikėtasi, nes sausio 15 d. Kijevo apygardos
administracinis teismas uždraudė protestus gatvėse iki kovo 8 d.,
informuoja newsru.com. Nuo vidurnakčio akcijos dalyviai jautė įtampą –
aikštėje susirinko apie 10 tūkst. žmonių, skelbia „Unian“.

Naktį žmonių sumažėjo, o paryčiais įtampa atlėgo, tačiau savigyna nesusilpnėjo, parašė socialiniame tinklalapyje „Facebook“ frakcijos „Batkivščina“ narys Andrejus Pyšnas. Jis įkėlė nuotraukų, atskleidžiančių, kas vyko Kijeve naktį ir ryte.

Padėties ramia nepavadinsi. Į vyriausybinį miesto kvartalą ėmė rinktis specialiųjų pajėgų kovotojai. Žiniasklaida rašo, kad šiuo metu ten yra apie 2 000 specialiosios paskirties būrio „Berkut“ narių ir vidaus pajėgų karių.

Žurnalistai rašo, kad prie vyriausybės pastato atvažiavo autobusai su teisėsaugininkais, Instituto gatvėje stovi sunkvežimiai su smėliu.

Konstitucijos skersgatvyje stovi apie 30 autobusų su specialiosios paskirties būrių kariais ir vidaus kariais, Šelkovičnaja gatvėje – 15 autobusų su kovotojais.

Manoma, kariai renkasi, kad palaikytų Aukščiausioje Radoje ketvirtadienį vyksiantį valdančiosios daugumo posėdį, kuriame planuojama patvirtinti 2014 m. valstybės biudžetą.

Anksčiau Regionų partijos nariai reklamavo mitingą su 40 tūkst. dalyvių, tokio balsavimo palaikymui. Vienas leidinys praneša, kad ryte į Kijevą atvažiavo apie 70 autobusų su Antimaidano dalyviais iš pietrytinių šalies regionų. Be to, iš vakaro specialiais traukiniais iš Donecko išvyko apie 3 000 žmonių.

Didžiulės kolonos su Regionų partijos vėliavomis nuo ryto patraukė link Marijos parko, skanduodami Ukrainos regionų ir miestų pavadinimus.

J. Lucenka papasakojo, kaip jį sumušė „Berkut“

Buvęs Ukrainos VRM vadovas Jurijus Lucenka, sausio 11 d. nukentėjęs per sudūrimą su milicijos specialiaisiais būriais ir Antimaidano aktyvistais, papasakojo apie šiuo įvykius leidiniui „Kommersant“.

„Grįžau namo 22 val. (sausio 10 d.). Pradėję skaityti naujienas internete mes su Irina (J. Lucenkos žmona) pamatėme, kad autobusus su „Berkut“ nariais po susirėmimo prie Kijevo ir Sciatošinsko rajono vidaus reikalų skyriaus užblokavo iš pradžių Antimaidano dalyviai, paskui – didelis kiekis mitingo dalyvių. Aš, kaip buvęs VRM vadovas, supratau, jog padėtis kritinė, ir jos kažkaip neišsprendus, susidūrimas neišvangiamas“, – pasakojo J. Lucenka.

Atvykusius į įvykių vietą juos su žmona sutiko Antimaidano vadovai ir pateikė savo reikalavimus: „Berkut“ nariai turi pateikti dokumentus, kad paskui „prokuratūra nesakytų, jog negali išaiškinti, kas mušė žmones prie teismo“. Tačiau kai J. Lucenka perdavė kariams reikalavimus ir pasiūlė pateikti dokumentus jo parlamentarei žmonai, kad ji užsirašytų pavardes, jie nesutiko, motyvuodami, kad tai jų pačių saugumo labui.

Rezultatų nedavusios derybos truko apie 40 min. Paskui J. Lucenka išlipo iš „Berkut“ autobuso ir perleido atsakomybę už tolimesnius įvykius jų vadovybei.

Po 10 min. protestuotojai ėmė judinti autobusą. Pro užpakalines duris išlipo „Berkut“ nariai ir iš karto ėmė mušti žmones. Tai pamatęs, J. Lucenka iššoko į priekį, tikėdamasis, kad „Berkut“ jį pažins ir liausis mušti žmones, tačiau sulaukė smūgio kumščiu į veidą.

„Mane partrenkė, ėmė mušti lazda, suskaičiavau penkis smūgius, paskui netekau sąmonės“, – pasakojo jis.

Anksčiau buvo išplatintas filmuotas reportažas, kuriame matyti, kad J. Lucenką mušė būtent „Berkut“ narys.

J. Lucenka tikina, kad tą dieną nevartojo alkoholio, bet „vakare, grįžęs namo išgėrė priemonių nuo peršalimo, kuriose veikiausiai buvo kažkiek alkoholio“.
Taip jis pasiaiškino, nes klinikoje medikai rado jo kraujyje alkoholio. „Milicija nori apsiginti r visų pirma skleidžia seną mitą apie girtą J. Lucenką, – ironizavo jis. – Atėjo girtas J. Lucenka, įžeidė papulkininkį, pats save sumušė ir krito be sąmonės prie tvoros. Tai logiška Zacharčenkos požiūriu (dabartinis Ukrainos VRM vadovas).