Sekmadienis būtų buvęs 26-asis Michailo Žiznevskio gimtadienis. Gedėtojai būriavosi ir aikštėje prie katedros, daugelis jų atnešė gėlių ir mojavo Ukrainos vėliavomis su juodais kaspinais. Kiti skandavo „Didvyris!“ ir giedojo šalies himną.

Gedulingame atsisveikinime taip pat dalyvavo visi trys pagrindiniai opozicijos lyderiai – bokso čempionas Vitalijus Klyčko, buvęs ministras Arsenijus Jaceniukas ir nacionalistas Olehas Tiahnybokas.

Per ceremoniją taip pat matėsi raudonos ir baltos spalvų vėliavų, kurias dabartinis Baltarusijos autoritarinis režimas yra uždraudęs.

„Jis buvo labai drąsus, labai malonus žmogus, kuris atidavė savo gyvybę už Ukrainos ateitį“, - sakė Kijevo gyventoja Iryna Davydova.

„Vien tai, kad tiek daug jo nepažinojusių žmonių atėjo atsisveikinti, reiškia, kad jis, baltarusis, tapo Ukrainos didvyriu“, - sakė ji.

25 metų studentė iš Kijevo Nina Uvarov negalėjo suvaldyti ašarų, kai iš Šv.Mykolo katedros buvo išnešamas M.Žiznevskio kūnas.

„Jis galėjo būti mano sužadėtinis, bet žuvo gindamas mano ateitį, kad aš galėčiau gyventi kitokioje Ukrainoje“, - sakė ji.

M.Žiznevskio kūnas buvo nuneštas į jo mirties vietą maždaug už 700 metrų prie barikadų, pastatytų netoli Ukrainos parlamento.

Maldos už žuvusįjį taip pat buvo kalbamos šalimais esančioje Nepriklausomybės aikštėje sostinės centre, kur protestuotojai yra įsirengę palapinių stovyklą.

25 metų M.Žiznevskis yra vienas iš dviejų protestuotojų, trečiadienį žuvusių nuo šautinių žaizdų.

M.Žiznevskio draugas Jurijus, kuris prašė nenurodyti jo pavardės, sakė skeptiškai vertinantis galimybes, kad dėl jo mirties kalti asmenys kada nors bus nubausti.

Ukrainos pareigūnai patvirtino, kad M.Žiznevskis mirė nuo šautinių žaizdų, bet saugumo pajėgos neigė šaudžiusios į protestuotojus.

Pasak vyriausybės, abu šie demonstrantai žuvo nuo kulkų, paleistų iš medžiokinių šautuvų, kurių milicija neturi.

„Apmaudu, kai mus palieka tokie žmonės kaip jis“, - sakė Jurijus, kuris paaiškino, kad M.Žiznevskis buvo vienas iš protestuotojų, kuriems buvo pavesta užtikrinti saugumą protestų stovykloje.

„Jis gabeno sužeistuosius iš susirėmimų vietos“, - sakė jis ir pridūrė, kad M.Žiznevskis Ukrainoje gyveno kelerius metus.

„Nepriklausomybės aikštėje jis buvo atsakingas už įstatymą ir tvarką, jis užtikrino žmonių saugumą, - sakė jis. - Tai buvo tyčinis nužudymas, ne atsitiktinis. Netikime, kad jie ras kaltuosius“.

M.Žiznevskio palaikai vėliau sekmadienį turi būti nuskraidinti į Baltarusiją palaidoti.