Pirmasis "apskritojo stalo" susitikimas krizei Ukrainoje sureguliuoti trečiadienį baigėsi be apčiuopiamų rezultatų. Jo dalyviai po maždaug pustrečios valandos trukusių pokalbių susitarė tęsti diskusijas. Jos dabar gali įvykti šeštadienį.

Susitikime Aukščiausioje Radoje Kijeve, be kitų, dalyvavo vyriausybės ir Bažnyčios atstovai, parlamentarai ir buvę šalies prezidentai. Kritikai priekaištavo, kad į pokalbius nebuvo pakviesti prorusiški separatistai. Tačiau centrinė vyriausybė pabrėžė, kad dialogas įmanomas tik su jėgomis, "kurių rankos nesuteptos krauju".

Susitikimas vyko tarpininkaujant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO).

Laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas, Aukščiausiojoje Radoje atidarė posėdį, kuriame dalyvauja vyriausybės pareigūnai, įstatymų leidėjai ir buvę lyderiai, bet tarp jų nėra prorusiškųjų separatistų, sukėlusių maištą rytuose. Tarp jų yra ir Bažnyčios vadovai bei ESBO atstovas, vokiečių diplomatijos veteranas Wolfgangas Ischingeris.

O.Turčynovas pasakė, kad Kijevas pasirengęs išklausyti prorusiškus sukilėlius rytuose, bet nenusileis jų „šantažui“.

„Tie, kurių rankose ginklas, kurie kariauja karą su savo šalimi ir diktuoja kaimyninės šalies valią, atsakys prieš įstatymą. Mes nenusileisime šantažui, – pareiškė prezidentas. – Mes esame pasirengę išklausyti žmones rytuose, bet jie neturi šaudyti, plėšti ar užiminėti vyriausybės pastatus“.

O.Turčynovas dar pasakė, kad karštai diskutuojama Rusijos surengta Krymo aneksija kovo mėnesį kainavo šaliai apie 100 mlrd. JAV dolerių.

„Krymo okupacija atnešė nuostolių už daugiau kaip 100 mlrd. JAV dolerių (73 mlrd.eurų)“, – pareiškė jis pabrėždamas, kad Rusijos „agresija nesibaigė“, o plinta į (Ukrainos) rytus, kur Kijevas kovoja su ginkluotais maištininkais.

J. Tymošenko siūlė priimti „valdžios ir opozicijos vienybės memorandumą“

Kandidatė į Ukrainos prezidentus Julija Tymošenko, partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) lyderė, pasiūlė Aukščiausiajai Radai gegužės 15 dieną (ketvirtadienį) balsuoti už valdžios ir opozicijos vienybės memorandumą.

„Labai svarbu būtų parlamente balsuoti už memorandumą dėl vienybės tarp opozicijos ir valdžios, siekiant išeities“ iš susidariusios Ukrainoje padėties, sakė buvusi šalies premjerė per pirmąjį visos Ukrainos nacionalinės vienybės apskritojo stalo posėdį trečiadienį Kijeve.

Buvęs prezidentas L. Kravčiukas: Ukraina turi kreiptis į ES dėl šalies saugumo

Uždarydamas pirmąjį visos Ukrainos nacionalinės vienybės apskritojo stalo posėdį, buvęs prezidentas Leonidas Kravčiukas pareiškė, kad Ukraina turi prašyti Europos Sąjungos ir Ženevos susitarimo dalyvių padėti užtikrinti šalies saugumą dėl Rusijos agresijos, pranešama Ukrainos portale unian.net.

Anot jo, tokio prašymo reikia, nes „aš šiandien girdžiu, kaip kai kurie advokatai iš ES nori išvesti Rusiją už konflikto rėmų ir sakyti, kad pas mus pilietinis karas, su kuriuo Rusija neturi jokio ryšio“.

L.Kravčiukas pabrėžė, kad taip kalbama ESBO ir „būtent tai kaip tik sako Putinas, todėl aš atvirai, nuoširdžiai vadinu tuos žmones – Vakarų politikus – pono Putino advokatais“.

„Mums reikia pagalbos, atsižvelgiant į tai, kad rytoj Rusija gali pasistūmėti toliau – ten į vakarus, ir tada nebe žinia, kas bus pono Putino advokatai“, – sakė L.Kravčiukas.

Ketinama kitą „nacionalinės vienybės apskritąjį stalą“ surengti šeštadienį Donecke, pranešė jis.