Prorusiškų pažiūrų V. Janukovyčius apsigyveno Rusijoje 2014-aisiais, kai buvo nuverstas per Vakarų remtą sukilimą, taigi, labai mažai tikėtina, kad jis kada nors stos prieš teismą, kadangi Maskva ir Kijevas įsivėlė į aršų konfliktą.

„Viktoras Janukovyčius išdavė savo valstybę. Jis išdavę kariuomenę pačiu sunkiausiu metu šaliai ir tautai“, – remiantis išplatintu pareiškimu, teisme pareiškė prokurorai.

„Jis kaip paskutinis bailys paliko šalį likimo valiai ir pabėgo į agresoriaus glėbį“, – pridūrė jie.

„Jis be lašelio gailesčio, siekdamas įtikti priešui, padarė viską, ką galėjo, kad Ukrainos teritoriją užgrobtų agresorius, – sakė prokuroras. – Prašau, kad Viktoras Fiodorovičius Janukovyčius būtų nubaustas 15 metų laisvės atėmimo bausme.“

V. Janukovyčius savo sprendimu nepasirašyti Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga išprovokavo masinius protestus ir 2014-ųjų pradžioje pabėgo į Rusiją po to, kai protestų Kijeve nepavyko numalšinti jėga.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėliau atskleidė, kad buvęs Ukrainos lyderis buvo išvežtas į Rusiją per specialiąją Maskvos organizuotą operaciją.

V. Janukovyčiui palikus Ukrainą, Maskva aneksavo Krymo pusiasalį, o kiek vėliau šalies rytuose kilo karas tarp Kijevo ir Rusijos remiamų separatistų.

Nuo to laiko kautynės nusinešė apie 10 tūkst. žmonių gyvybių, nepaisant daugybės tarptautinės bendruomenės mėginimų užsitikrinti ilgalaikes paliaubas.