„Mano kolegos siūlomas dialogas yra įmanomas, jeigu jame Rusijos parlamentarai bus pasiruošę apsvarstyti Rusijos reguliariosios kariuomenės išvedimo iš Ukrainos teritorijos, ginklų tiekimo nutraukimo, Ukrainos ir Rusijos sienos kontrolės atkūrimo klausimus“, – P.Klimkinas sakė žurnalistams.

Ukrainos užsienio reikalų ministras taip pat nesutiko su Rusijos URM vadovo pareiškimu, kad Krymo klausimas jau uždarytas, ir pareiškė esąs įsitikinęs, jjog tarptautinė bendruomenė niekada nepripažins šio pusiasalio prijungimo prie Rusijos.

„Nė viena valstybė, kuriai žmogaus teisės, tarptautinė teisė ir tarptautinis saugumas nėra tušti žodžiai, niekada nepripažins Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos“, – kalbėjo jis.

Anksčiau ketvirtadienį S.Lavrovas sakė, kad dokumentuose, „kurie bus paruošti po kelių valandų, ŠBO (Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos) ir (besivystančių ekonomikų grupės) BRICS šalys palaiko mūsų bendrą poziciją dėl būtino visiško ir geranoriško Minsko susitarimo įgyvendinimo“.

„Tai niekaip nesusiję su Krymo darbotvarke. Krymo klausimas – manau, kad visi tai supranta, net ir tie, kurie negali to ištarti garsiai – uždarytas“, – pareiškė S.Lavrovas.

Pasak jo, šį klausimą „uždarė Krymo žmonės ir sprendimai, kuriuos priėmė Rusijos Federacija, atsakydama į Krymo žmonių valią“.
S.Lavrovas taip pat pareiškė, kad Rusija pasisako už parlamentarų kontakto grupės kūrimą; ją sudarytų europiečiai, amerikiečiai, ukrainiečiai ir Rusijos parlamentarai, ir ji nagrinėtų padėtį Donbase.

„Priminsiu, kad Valstybės Dūmos pirmininkas ESBO Parlamentinėje Asamblėjoje jau seniai siūlo formuoti tokią parlamentarų kontakto grupę, kurią sudarytų europiečiai, amerikiečiai, ukrainiečiai ir rusai kad tiesiog svarstytų visa tai, kas vyksta Ukrainos pietryčiuose, siekiant pamėginti apčiuopti kokius nors sąlyčio taškus ir pamėginti padėti sukurti maksimaliai palankią atmosferą visapusiškam Minsko susitarimų realizavimui“, – sakė jis per spaudos konferenciją Ufoje.

Be viso to, Rusijos vadovybės atstovai ir kariškiai vis pabrėžia, kad reguliarios Rusijos kariuomenės Ukrainos teritorijoje nėra ir kad Rusija netiekia ginklų į rytinius Ukrainos regionus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (368)