Belgijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl įsilaužimo į naftos pramonės objektų sistemas šalies uostuose, įskaitant Antverpeną – antrą pagal dydį Europos uostamiestį po Roterdamo.

Pasak vieno brokerio specialisto, įtariamas įsilaužimas paveikė kelis Europos uostus ir sutrikdė krovos darbus, todėl jau anksčiau pasireiškusi įtampa naftos rinkoje dar labiau padidėjo.

„Prieš įvairius terminalus įvykdyta kibernetinė ataka, nemažai terminalų yra sutrikdyti“, – sakė Roterdame įsikūrusios bendrovės „Riverlake“ vyresnysis brokeris Jelle Vreemanas.

„Jų programinė įranga užblokuota, todėl jie negali aptarnauti baržų. Iš esmės neveikia operacinė sistema“, – pridūrė jis.

Paveikti ir Vokietijos uostai, o Europolas pranešė pasiūlęs pagalbą valdžios institucijoms.

„Šiuo metu atliekamas tyrimas, jis pasiekęs svarbų etapą“, – nurodė ES policijos agentūros atstovė Claire Georges.

Panašu, kad vienas pagrindinių taikinių yra Amsterdamo, Roterdamo ir Antverpeno naftos prekybos centras, kur per ataką buvo paveiktos bendrovės elektroninės sistemos.

Programišių taikiniu tapo ir naftos logistikos centras „SEA-Tank Terminal“, turintis saugyklų Antverpene, informavo belgų dienraštis „De Morgen“.

Vokietijoje dvi naftos tiekimo kompanijos antradienį pranešė, kad tapo kibernetinės atakos taikiniais. Be to, šalyje pranešta ir apie kitus incidentus, įskaitant įtariamą išpirkos reikalaujančios programinės įrangos (angl. ransomware) ataką.

Vokietijos elektroninio saugumo agentūros vadovas Arne Schonbohmas per antradienį surengtą spaudos konferenciją teigė, kad incidentas yra rimtas, pranešė vietos žiniasklaida.

Vokiečių prokurorai nurodė, kad atliekamas tyrimas dėl tos atakos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)