J. Khashoggi, kadaise laikytas karališkosios šeimos aplinkos žmogumi, tačiau vėliau tapęs Rijado kritiku, buvo nužudytas 2018 metų spalio 2 dieną Saudo Arabijos konsulate Stambule, o jo kūnas – sukapotas.

Ši byla smarkiai pakenkė karalystę faktiškai valdančio sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano reputacijai.

Žurnalisto šeimos sprendimas atleisti žudikams gali išgelbėti penkis neįvardijamus asmenims, kuriems pernai gruodį už J. Khashoggi nužudymą buvo skirtos mirties bausmės. Du sosto įpėdinio aukšto rango patarėjai dėl nužudymo buvo išteisinti.

„Šį šventojo mėnesio [Ramadano] šventą vakarą... mes, kankinio Jamalo Khashoggi sūnūs, skelbiame, jog atleidžiame tiems, kas nužudė mūsų tėvą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininko sūnus Salahas Khashoggi.

Saudo Arabijos pareigūnai kol kas nekomentavo, kokių teisinių pasekmių gali turėti šis Saudo Arabijoje gyvenančio S. Khashoggi pareiškimas.

Žurnalisto sūnus paneigė pranešimus, esą šeima su vyriausybe sudarė finansinį susitarimą.

„Tai iš esmės reiškia, kad žudikai išvengs griežčiausios bausmės, nes [pagal šariato įstatymus] šeima turi teisę atleisti“, – tviteryje parašė Rijado vyriausybei artimas rašytojas ir analitikas Ali Shihabi.

„Kitos valstybės teisinės procedūros tęsiamos“, – pridūrė jis.

Analitikas Nabeelas Nowairah taip pat sakė, kad šeimos sprendimas faktiškai reiškia, kad „žudikams mirties bausmė nebus įvykdyta“.

S. Khashoggi anksčiau sakė, jog „visiškai pasitiki“ teismų sistema, ir kritikavo oponentus, kurie, anot jo, siekia pasinaudoti šia byla.

„The Washington Post“ pernai pranešė, kad J. Khashoggi vaikams, tarp jų Salahui, buvo padovanoti milijonų dolerių vertės namai, be to, valdžia jiems kas mėnesį išmoka tūkstančius dolerių.

Salahas paneigė šį pranešimą ir sakė, kad šeima nesudarė jokio finansinio susitarimo su vyriausybe.

„Savavališka“ operacija

Iš vienuolikos prieš teismą stojusių kaltinamųjų, dauguma kurių liko nevardyti, penki buvo nuteisti myriop, trims skirtos 24 metų laisvės atėmimo bausmės, o likę buvo išteisinti.

Gruodį paskelbtas verdiktas, sulaukęs žmogaus teisių gynėjų pasmerkimo kaip teisingumo parodija, atspindėjo Saudo Arabijos pastangas greičiau užbaigti krizę, karalystei siekiant pataisyti savo tarptautinį įvaizdį prieš šiais metais Rijade planuojamą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą.

Turkija tvirtina, kad nužudyme dalyvavo 15 Saudo Arabijos agentų, kuriuos pasiuntė Rijadas.

Rijadas tvirtino, kad ši žmogžudystė buvo „savavališka“ operacija, tačiau tiek JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV), tiek nepriklausoma Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertė Agnes Callamard (Anjes Kalamar) tiesiogiai susiejo sosto įpėdinį su nužudymu. Rijadas griežtai neigia bet kokias princo sąsajas su J. Khashoggi nužudymu.

Pasak turkų pareigūnų, sosto įpėdinio kritikas 59 metų J. Khashoggi buvo pasmaugtas konsulate per operaciją, kurioje dalyvavo 15 asmenų iš Saudo Arabijos, o jo kūnas buvo supjaustytas. Nužudyto žurnalisto palaikai taip ir nebuvo rasti.

Saudo Arabijos prokurorai sakė, kad operacijai vadovavo Saudo Arabijos žvalgybos vadovo pavaduotojas Ahmedas al Assiri. JAV Iždo departamentas savo ruožtu paskelbė, kad karališkųjų rūmų patarėjas žiniasklaidos reikalams Saudas al Qahtani (Saudas Kahtanis) „dalyvavo planuojant ir įgyvendinant operaciją“, kuri baigėsi J. Khashoggi nužudymu.

S. al Qahtani atžvilgiu buvo atliekamas tyrimas, tačiau kaltinimai jam nebuvo pareikšti, nes „nepakako įrodymų“. A. al Assiri buvo pareikšti oficialūs kaltinimai, tačiau galiausiai jis buvo išteisintas dėl tos pačios priežasties.

Tiek A. al Assiri, tiek S. al Qahtani priklausė princo Mohammedo artimai aplinkai. Dėl nužudymo jie buvo oficialiai atleisti iš pareigų. Anot Vakarų šaltinių, teismo posėdžiuose dalyvavo tik A. al Assiri.