Islamo respublika įstrigo derybose su pasaulio galybėmis siekiant atgaivinti 2015 m. susitarimą, pagal kurį šaliai pasiūlyta sušvelninti sankcijas mainais į branduolinės programos apribojimus. Susitarimas, oficialiai žinomas kaip Bendras visapusiškas veiksmų planas, arba JCPOA, buvo sukurtas tam, kad Iranas neįgytų branduolinio arsenalo. Šalis visuomet neigė siekianti šio tikslo.

Teherano vyriausiasis derybininkas Ali Bagheri tviteryje parašė, kad „esame arčiau nei bet kada prie susitarimo“. Jis tai parašė vėlai trečiadienį, po kelių valandų, kai Prancūzija perspėjo, kad Iranui liko vos kelios dienos jam pritarti.

Ketvirtadienį valstybinės televizijos transliuotuose komentaruose A. Khamenei sakė, kad Iranas „turi galvoti apie rytojų“ ir kad „anksčiau ar vėliau mums skubiai prireiks taikios branduolinės energijos“.

„Galite pastebėti, kaip priešo aljansas mus žiauriai spaudžia branduoliniu klausimu“, – sakė aukščiausiasis lyderis. „Jie įvedė sankcijas mūsų atominei energetikai, nors puikiai žino, kad ji taiki. Jie tvirtina, kad Iranas po kurio laiko pasigamins bombą – absurdiški žodžiai, neturintys prasmės, ir jie tai puikiai žino, – sakė A. Khamenei. – Jie žino, kad mes nesiekiame branduolinių ginklų, o tik taikiai panaudoti branduolinę energiją. Jie stengiasi neleisti Irano valstybei pasiekti šios reikšmingos pažangos“.

Iranas visada neigė siekiantis sukurti atominius ginklus, nors nesilaikė kai kurių branduolinių įsipareigojimų, kai 2018 metais, vadovaujant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui, Jungtinės Valstijos pasitraukė iš susitarimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)