Kelios dešimtys aktyvistų ir trys įstatymų leidėjai pastatė Felikso Dzeržinskio skulptūros kopiją į jos buvusią vietą Lubiankos aikštėje, prie buvusios Sovietų Sąjungos KGB, dabartinės FSB, būstinės.

Skulptūrą 1991 metais nuvertė protestuotojų minia. Šio paminklo nuvertimas dažnai yra laikomas sovietinės eros pabaigos simboliu.

Pasak akcijos organizatorių, 1,5 metro aukščio statula yra Ukrainos komunistų partijos dovana, atitinkanti senąjį 15 tonų svėrusį originalą.

„Ji lengva, tai ne bronza. Tai tik sumažinto mastelio kopija“, – sakė Jelena Jugova iš Rusijos komunistų partijos jaunimo sparno Raudonoji Maskva.

Pasak J.Jugovos, 45 minutes vykusiame mitinge dalyvavo trys Rusijos parlamentarai ir jaunieji komunistai iš Ukrainos, kurie skirstydamiesi su savimi pasiėmė ir Dzeržinskio kopiją.

Daug metų nerimsta diskusijos, ar nereikėtų sugrąžinti F.Dzeržinskio statulos originalo, prieštaringai vertinamo Rusijos sovietinės praeities simbolio, į jo buvusią vietą.

Dabar statula stovi viename Maskvos parkų, kuriame įsikūrė sovietinės eros statulų muziejus.

Komunistai tvirtina, kad F.Dzeržinskis suvaidino teigiamą vaidmenį istorijoje.

Po Spalio revoliucijos F.Dzeržinskis buvo paskirtas Visos Rusijos ypatingosios komisijos (ČK) vadovu. Komisijos uždavinys buvo kovoti su kontrrevoliucija ir sabotažu šalyje. F.Dzeržinskis mirė 1926 metais ir buvo palaidotas Raudonojoje Aikštėje.

Slaptoji policija vėliau peraugo į NKVD, trėmusia politinius kalinius į Gulago belaisvių stovyklas ir šaudžiusią Stalino priešus. Po Stalino mirties šią organizaciją pakeitė KGB, po Sovietų Sąjungos žlugimo pervadintas FSB (Federalnaja služba bezopasnosti – Federalinė saugumo tarnyba).