Trumpas diplomatijos vadovų susitikimas - vienas aukščiausio lygio susitikimų, įvykusių tarp JAV ir Irano po pastarojo 1979 metų Islamo revoliucijos, - buvo surengtas pasaulio galioms sveikinant naują postūmį deryboms su Iranu, kuriose jau daug metų nebuvo realios pažangos.

J.Kerry sakė, kad jis ir jo kolegos iš didžiųjų galių kontaktinės grupės P5+1 gyrė Irano ministro Mohammado Javado Zarifo prezentaciją, "kuri labai skyrėsi savo tonu ir labai skyrėsi vizija, jo pateikta gerbiant galimybes ateityje".

Derybos Irano branduolinių ambicijų klausimu dabar bus atnaujintos spalio 15-16 dienomis ir tai teikia vilčių, kad Iranas pateiks realių pasiūlymų dėl to, kaip eiti į priekį Vakarams siekiant suvaržyti jo branduolinę programą.

JAV diplomatijos vadovas sakė, kad su M.J.Zarifu, kuris užsienio reikalų ministro poste pradėjo dirbti rugpjūtį, susitiko "per vieną šalutinį susitikimą, kuriame rado momentą kiek labiau pasiaiškinti galimybes, kaip eiti į priekį".

Tai buvo ypatingas kontaktas tarp šalių, kurios nuo 1980 metų, kai Irano studentai įsiveržė į JAV ambasadą Teherane ir surengė ilgai trukusią įkaitų dramą, nepalaiko diplomatinių santykių.

J.Kerry sakė, kad su iraniečių ministru sutarė bandyti ieškoti "konkretaus" būdo "atsakyti į klausimus, kurių žmonės turi dėl Irano branduolinės programos".

M.J.Zarifas, kurio šalis Jungtines Valstijas vis dar vadina "Didžiuoju Šėtonu", taip pat gyrė savo derybas su P5+1 ir pavadino jas "labai realiomis".

Pasak jo, jis ir J.Kerry pabrėžė "būtinybę tęsti šias diskusijas ir suteikti joms politinį postūmį, kurio joms reikia, tikintis per protingą laikotarpį pasiekti išvadą".

Susirinkime, kuriam pirmininkavo Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Catherine Ashton (Ketrin Ešton), dalyvavo penkių nuolatinių Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narių - Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos, JAV - ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai.

Plačiai šypsodamasis M.J.Zarifas Saugumo Tarybos konferencijų salėje sėdėjo prie pagrindinio stalo šalia C.Ashton, o J.Kerry - dešinėje prie gretimo stalo.

Tačiau Vakarų valstybės atsargiai vertina naujosios, nuo rugpjūčio dirbančios Irano vadovybės iniciatyvas.

Pasak J.Kerry, "nereikia nė sakyti, kad vienas susitikimas ir tono pasikeitimas, kurie buvo sveikinami, neatsako" į visus klausimus dėl Irano branduolinės programos.

"Yra daug darbo", - pabrėžė jis.

Tai buvo pirmas kartas, kai Irano ir JAV ministrai drauge sėdėjo šiose derybose, kuriomis siekiama apriboti Irano branduolinę programą, Vakarų laikomą priedanga siekiui pasigaminti atominę bombą.

Tačiau naujasis Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) sakė, kad jo šalis įsipareigojusi derėtis "garbingai".

uzsienis@bns.lt, +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius