Maždaug 50 gerai ginkluotų sukilėlių vėlai sekmadienį įvažiavo į Mpeketonį, esantį netoli turistų pamėgtos Lamu salos, sakė pareigūnai. Liudininkai pasakojo, kad užpuolikai iš pradžių atakavo policijos nuovadą, o paskui pradėjo nesirinkdami šaudyti į civilius gyventojus, kurių kai kurie baruose ir viešbučiuose žiūrėjo futbolo pasaulio čempionato rungtynes.

Rajono komisaro pavaduotojas Bensonas Maisori sakė, kad šiame mieste, esančiame maždaug 100 km nuo sienos su Somaliu, buvo sudeginti keli pastatai, tarp jų – viešbučiai, restoranai, bankai ir valstybinės įstaigos.

„Buvo maždaug 50 užpuolikų, gerai ginkluotų, trijuose automobiliuose, ir jie turėjo „Shebab“ vėliavą. Jie šūkavo somalietiškai ir šaukė „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis“)“, – sakė komisaro pavaduotojas ir pridūrė, kad užpuolikai atakavo policijos nuovadą, bet pareigūnai juos atrėmė.

Vietos gyventoja, 38 metų Anne Gathigi , turinti penkis vaikus, sakė, kad užpuolikai nužudė jos vyrą.

„Jie įsiveržė į mūsų namus, rado mus miegamajame. Jie išsivedė mano vyrą į svetainę, kur reikalavo iš jo pinigų, o kai jis davė jiems kažkiek grynųjų, jie iš arti jį nušovė, – pasakojo moteris. – Tada jie atsigręžė į mane ir paklausė, ar aš žinau „al Shebab“. Jie pasakė man, jog dėl to, kad mūsų vyriausybė atsisakė išvesti mūsų karius iš Somalio, jie atvyko paversti mūsų našlėmis ir našlaičiais“.

Įvykius matęs 28 metų vietos gyventojas Johnas Waweru sakė, kad užpuolikai nužudė du jo brolius.

„Girdėjau juos šūkaujant somalietiškai, kai jie šaudė aplinkui. Netekau dviejų savo brolių ir pabėgau. Bėgau ir užsirakinau vienuose namuose“, – sakė jis.

Įnirtingi susišaudymai tęsėsi ir po vidurnakčio, bet iki aušros viskas Mpeketonyje nurimo, saugumo pajėgos pranešė, kad persekioja užpuolikus, o pareigūnai vežė žuvusiuosius į morgą.

Policijos atstovė Zipporah Mboroki patvirtino, kad žuvo 49 žmonės, tarp jų – mažiausiai vienas policininkas.

„Mūsų pareigūnai vis dar tikrina tą rajoną“, – sakė Kenijos policijos vadas Davidas Kimaiyo (Davidas Kimajas), kuris pridūrė: „Įtariame šioje atakoje dalyvavus „al Shebab“. Tai žiaurus nusikaltimas, kurio pasikartojant niekur nenorėtume pamatyti“.

Kenijos pajėgos 2011 metais įžengė į Pietų Somalį kovoti su „Shebab“, o vėliau prisidėjo prie Afrikos Sąjungos (AS) pajėgų, kurias dabar sudaro 22 tūkst. karių ir kurios kovoja su šiais kovotojais, turinčiais ryšių su „al Qaeda“.

„Shebab“ yra pažadėjusi keršyti ir įvykdė virtinę išpuolių Kenijos teritorijoje, tarp jų – praėjusio rugsėjo ataką Nairobio prekybos centre „Westgate“, kai žuvo mažiausiai 67 žmonės.

Mpeketonio miestas – prekybos taškas prie pagrindinio pakrantės kelio – yra žemyne, maždaug 30 km į pietvakarius nuo Lamu salos, kurios senovinė architektūra yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Kenijos armijos atstovas majoras Emmanuelis Chirchiras sakė, kad į Mpeketonį įsiveržę užpuolikai iš savo transporto priemonių „šaudė į žmones mieste“.

E.Chirchiras taip pat sakė, kad užpuolikai tikriausiai yra iš „Shebab“, bet pati grupuotė atsakomybės kol kas neprisiėmė.