Olandų visuomeniniam transliuotojui NOS belgų advokatas Paulas Bekaertas, antradienį vakare paklaustas, ar jo klientas grįš į Ispaniją, nurodė: „Kaip jis man sakė, to nebus“.

„Todėl, kad laukiame naujos reakcijos iš ispanų pareigūnų, laukiame, kas bus“, – telefonu aktualijų laidai „Nieuwsuur“ sakė P. Bekaertas.

C. Puigdemont'ą ir dar 13 jo praėjusią savaitę Madrido atleistos Katalonijos administracijos narių šaukia Nacionalinis Teismas Madride, nagrinėjantis dideles baudžiamąsias bylas.

Pirmadienį Ispanijos vyriausiasis prokuroras paskelbė siekiantis kaltinimų maištu, už kurį skiriama iki 30 metų kalėjimo, antivyriausybine veikla ir lėšų grobstymu.

Tačiau 54 metų C. Puigdemont'as yra Briuselyje, kur pasirodė, kaip pranešama, automobiliu nuvažiavęs į Marselį Prancūzijoje ir ten įsėdęs į lėktuvą.

P. Bekaerto nuomone, yra „nemaža tikimybė, kad Puigdemont'as bus sulaikytas“, jei grįš į Ispaniją.

Advokatas pridūrė, kad Madrido ekstradicijos prašymas „nėra svarbus“.

„Tvarkiau daug bylų, susijusių su Ispanijos baskais, ir tais atvejais apklausa paprasčiausiai vykdavo čia (Belgijoje), vietos policijoje“, – sakė jis.

Paklaustas, ar C. Puigdemont'o Ispanijoje lauktų teisingas teismas, P. Bekaertas nurodė, jog „būtų per anksti (pasakyti), bet tai tikrai būtų argumentas, kurį panaudotume galimo ekstradicijos prašymo“ atveju.

Per sausakimšą ir chaotišką antradienio spaudos konferenciją C. Puigdemont'as sakė, kad atvyko į Briuselį ieškoti „saugumo ir laisvės“, ir „paaiškinti katalonų problemos institucinėje Europos širdyje“.

Jis neigė, kad ketino prašyti prieglobsčio, bet sakė, jog jis ir keli su juo atvykę buvę ministrai sugrįš tik tuo atveju, jei bus garantijų dėl teisinių procesų nešališkumo.