Konservatorių vadovaujama Ispanijos nacionalinė vyriausybė griežtai pasisako prieš turtingo šiaurės rytinio Katalonijos regiono, kuris nori pasekti Škotijos pavyzdžiu ir surengti plebiscitą dėl savo politinės ateities, nepriklausomybę.

Proseparatistinių partijų aljansas nori, kad regioniniai rinkimai taptų de facto referendumu, todėl juose dalyvaus bendru sąrašu, o vienintelis jų rinkimų kampanijos klausimas yra regiono nepriklausomybė.

„Jei šiame procese Ispanijos valstybė pasitelkusi politinius ar teisinius sprendimus blokuos autonominę Katalonijos vyriausybę ar katalonų parlamentą, skelbsime nepriklausomybę“, - sakė buvęs Europos Parlamento narys Raulis Romeva, kuris yra įtakinga figūra koalicijoje, į kurią susibūrė centro dešinioji partija „Katalonijos demokratinė konvergencija“ (Convergencia Democratica de Catalunya, CDC) ir kairiojo sparno „Katalonijos respublikoniškoji kairė“ (Esquerra Republicana de Catalunya , ERC).

„Lošime va bank. Ant kortos pastatėme viską, kelio atgal nėra“, - sakė jis, Katalonijos istorijos muziejuje pristatydamas kandidatų sąrašą „Drauge už „taip“ (Junts pel si).

Pasak R.Romevos, siekiama, kad per pusantrų metų derybų procesas būtų užbaigtas ir įsteigtos tokios institucijos kaip mokesčių tarnyba. Procesas taip pat atvertų kelią 2016-aisiais surengti privalomąjį referendumą dėl nepriklausomybės.

Ispanijos teisingumo ministras Rafaelis Catala konservatyvios pakraipos dienraščiui ABC sakė, jog neatmeta galimybės suspenduoti regiono autonomijos, jei vyks atsiskyrimo procesas, pridūręs, jog tokią galimybę numato Ispanijos konstitucija.

„Katalonijos nepriklausomybės nebus“, - ketvirtadienį pareiškė Ispanijos vyriausybės vadovas Mariano Rajoy.

Katalonijoje separatistinės nuotaikos smarkiai sustiprėjo tokiu metu, kai dėl regiono skolų buvo smarkiai apkarpytos išlaidos, o tai vėl pakurstė debatus apie tai, kaip jis finansuojamas Ispanijos regioninės struktūros rėmuose.

Daugelis iš 7,5 mln. Katalonijos gyventojų, kurie didžiuojasi savo katalonų kalba ir kultūra, jaučiasi apgaudinėjami Madrido vyriausybės, kuri perskirsto jų mokesčius.

Katalonijoje sukuriama daugiau nei penktadalis Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP), o regiono ekonomika yra panašaus dydžio kaip Portugalijos.