Katalonijos nacionalinę dieną rengiamos eitynės separatistams, paskelbusiems šūkį „Pradėkime kurti naują šalį“, yra galimybė pademonstruoti, kad šalyje, atsigaunančioje po gilios recesijos, jie yra jėga, su kuria reikia skaitytis.

Apklausos rodo, kad už atsiskyrimą pasisakantys kandidatai gali užsitikrinti daugumą Katalonijos parlamente per rugsėjo 27 dieną vyksiančius rinkimus, likus trejiems mėnesiams iki Ispanijos visuotinių rinkimų.

Jeigu jie laimėtų, Katalonijos prezidentas Arturas Masas pažadėjo siekti, kad apie 7,5 mln. gyventojų turintis regionas, kurio ekonomika sudaro penktadalį Ispanijos bendrojo vidaus produkto, per pusantrų metų taptų nepriklausomu.

„Jūsų rankose yra galia ir įrankis, kuriuo galima pažymėti šios tautos politinę ateitį – tai balsavimas“, – sakė konservatyvių pažiūrų A.Masas, per rinkimų kampaniją susivienijęs su kairiosios pakraipos nacionalistais.

„Kai žmonės pasisakys savo balsais, mes visi priimsime, ką nuspręs dauguma“, – ketvirtadienio vakarą jis sakė savo kalboje, kurią transliavo televizija..

A.Masas nori organizuoti oficialų referendumą dėl nepriklausomybės, panašų į surengtą Škotijoje praeitais metais arba Kanados prancūzakalbėje Kvebeko provincijoje 1980 ir 1995 metais, nors per visus tuos plebiscitus buvo ištartas „ne“ atsiskyrimui.

Apklausos rodo, kad dauguma katalonų palaiko referendumo idėją, nors nepriklausomybės ir dabartinės padėties išsaugojimo šalininkų yra apylygiai.

Katalonų nacionalizmas iš naujo suklestėjo per pastarąjį Ispanijos ekonomikos nuosmukį. Separatistai sako, kad jų regionas yra nesąžiningai apmokestinamas centrinės Madrido vyriausybės, lyginant su iš jos gaunamu finansavimu.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Garcia-Margallo ketvirtadienį atvėrė duris deryboms dėl šalies konstitucijos reformos ir didesnių galių formuoti biudžetą suteikimo Katalonijai.