Trijų merginų, kurios vis dar mokosi vidurinėje, grupė "Pragaash" gruodžio mėnesį laimėjo konkursą "Grupių mūšis", bet iškart tapo neapykantos kampanijos internete taikiniu.

Iš pradžių jos tvirtino, kad toliau kurs muziką, bet dabar nusprendė viską baigti, nes Džamu ir Kašmyro didysis muftijus Bashiruddinas Ahmadas pavadino jas "nepadoriomis" ir išleido fatvą, kuria ragina jas nutraukti savo veiklą.

"Po tos fatvos merginos nusprendė viską baigti ir išsiskirstyti", - sakė grupės vadybininkas Adnanas Mattoo.

Vienos tų merginų motina patvirtino, kad jos duktė nusprendė išeiti iš grupės, ir sakė, kad ji, kol nurims triukšmas, apsistojo pas giminaičius, gyvenančius ne Kašmyre.

"Pragaash" grojo bosistė Aneeqa Khalid, dainininkė Noma Nazir ir būgnininkė Farah Deeba.

"Mano dukra buvo prislėgta ir jautri, tad nusprendėme išsiųsti ją kuriam laikui į kitą miestą", - sakė motina, kuri nenorėjo nurodyti savo vardo.

Didžiojo muftijaus komentarai buvo plačiai kritikuojami; tarp tų, kurie ragino nebauginti grupės ir neversti jos atsisakyti muzikos, buvo valstijos vyriausiasis ministras Omaras Abdullah.

O.Abdullah pažadėjo susekti tuos, kurie stovi už internetinės neapykantos kampanijos prieš "Pragaash", bet atmetė galimybę imtis baudžiamųjų veiksmų prieš muftijų.

"Galime imtis veiksmų prieš tuos, kurie veikia pagal jo fatvas, tačiau nemanau, kad galime imtis veiksmų prieš jį, - sakė jis televizijai NDTV. - Jis nepaskelbė jokių grasinimų, kurie, kaip matyčiau, būtų baustini".

"Tikrai ketiname susekti visus tuos žmones, kurie internete grasino šios merginoms, per "Facebook" ar "Twitter", - pridūrė jis.

Keliose "Facebook" paskelbtose žinutėse buvo grasinama imtis smurto prieš paaugles, net primintas jaunos medicinos studentės, kuri mirė po grupinio išžaginimo Delyje gruodžio mėnesį, likimas.

Kašmyre, vienintelėje Indijos valstijoje, kurioje gyventojų daugumą sudaro musulmonai, gyvavo sena dainininkių moterų tradicija. Viena garsiausių yra Shamima Azad, Indijos federalinio sveikatos apsaugos ministro Ghulam Nabi Azado žmona.