Studento Dano Lampariello padarytoje nuotraukoje, kuri publikuota socialiniame tinkle „Twitter“, matyti pastato stogu einantis vyras, vilkintis šviesias kelnes ir tamsią striukę. Šio pastato fasadas yra toje pusėje, kur ties maratono finišo linija nugriaudėjo sprogimas, praneša „Christian Science Monitor“.

Nuotraukoje kaip tik užfiksuota sprogimo akimirka, tačiau ant stogo esantis žmogus nerodo jokių nerimo požymių – lyg žinotų, kad tai turėjo įvykti, svarsto tinklaraštininkai. Nuotrauka su paslaptingu nepažįstamuoju greitai pasklido internete, o „Twitter“ ji pateko tarp populiariausių su raktiniu žodžiu #man on the roof (vyras ant stogo). Nuotrauka taip pat apskriejo pagrindines žiniasklaidos priemones, ji buvo parodyta televizijos kompanijų CNN, ABC, CBS eteriuose.

Nuotraukos autorius: sprogimas suvoktas kaip fejerverkas

Įtartiną nepažįstamąjį nufotografavęs D. Lampariello interviu „ABC News“ pasakojo, kad tuo metu, kai sprogo bombos, jis buvo maždaug už 200 metrų nuo finišo. Jaunuolis sakė, kad maratone dalyvavo jo teta ir jis atėjo palaikyti giminaitės.

D. Lampariello teigimu, sprogus pirmai bombai jis ir jo bičiuliai pamanė, kad tai fejerverkas. Nugriaudėjus antrajam sprogimui jie suprato, kad kažkas čia ne taip.

Keturios teroro išpuolio versijos

Teroro išpuolio, kurio metu trys žmonės žuvo ir daugiau kaip 180 patyrė sužalojimus, tyrimas tęsiamas toliau. Kol kas nėra nei sulaikytų, nei įtariamų asmenų. Žurnalas „The Week“ išspausdino keturių pagrindinių šio įvykio versijų apžvalgą.

Anot pirmosios, Bostone įvykdytas teroro išpuolis – islamiškojo džihado pasireiškimas. Neatmetama galimybė, kad prie šios tragedijos prisidėjo tarptautinė teroristinė grupuotė „Al Qaeda“. Anoniminiai šaltiniai teisėsaugos institucijose pažymi, kad pagal sprogimų organizavimo stilių galima spėti, jog teroristus galėjo atsiųsti būtent „Al Qaeda“. Apie tai byloja ir bombų turinys – jos turėjo kaip įmanoma stipriau pakenkti žmonėms. Panašų sprogstamojo mišinio receptą teroro išpuoliams rekomenduoja ir „Al Qaedos“ lyderiai.

Tuo pat metu tyrimą atliekantys asmenys neatmeta galimybės, kad teroro išpuolį įvykdė ekstremistinės antivyriausybinės grupuotės. Tikėti šia versija verčia tai, kad, pirma, žvalgyba negavo jokių įspėjimų apie galimus teroro išpuolius. Antra, sprogimai nugriaudėjo Patrioto dieną, kai amerikiečiai prisimena karą už nepriklausomybę.

Buvo išsakyta ir tokia versija, kad sprogimus neva organizavo pati vyriausybė, siekdama savų tikslų. Galų gale, pagal dar vieną versiją, bombas padėjo psichiškai neįgalus nusikaltėlis, kuris veikia vienas.

Šiuo metu policija tiria didelį kiekį sprogimo liudininkų užfiksuotos filmuotos medžiagos bei fotografijų. Iki šiol nei viena stambi teroristinė grupuotė neprisiėmė atsakomybės už šį teroro išpuolį.