Apie vieną ieškomiausių pasaulio teroristų rašo thedailybeast.com.

Kartais vadinęsis Abu Bashiru, Nasseras al Wuhayshi kadaise buvo vienas artimiausių O. Bin Ladeno bendrininkų ir aukštas pavaduotojas, praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje dirbęs išvien su teroristų lyderiu. Kai „al Qaeda“ persikėlė į Afganistaną, N. Al Wuhayshi buvo išrinktas vadovauti vienai iš keturių grupuotės treniruočių stovyklų Tarnako ūkiuose, kur dažnai apsistodavo ir pats O. bin Ladenas. 2010 metais savo knygoje „Guarding bin Laden: My Life in al Qaeda“ („Saugant bin Ladeną: mano gyvenimas grupuotėje „al Qaeda“) buvęs asmens sargybinis Nasseras al Bahri rašė, jog Tarnako ūkiuose, kur jis dirbo prieš 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Niujorke ir Vašingtone, N. al Wuhayshi dažnai pasilikdavo su O. bin Ladenu iki paryčių.

N. al Wuhayshi, Jemene studijavęs islamą, šiuo laikotarpiu kartais buvo vadinamas asmeniniu O. bin Ladeno sekretoriumi. Anot N. Al Bahri, kai JAV vadovaujamos pajėgos pradėjo kovinius veiksmus Afganistane, N. al Wuhayshi ir tuometinis O. bin Ladeno pavaduotojas bei dabartinis „al Qaeda“ lyderis Aymanas al Zawahiri liko su besislapstančiu O. bin Ladenu.

„Skrisdamas į Tora Borą, kur jo laukė 12 dienų amerikiečių bombardavimo, O. bin Ladenas norėjo likti tik su keliais ištikimiausiais savo pasekėjais, kad sumažintų riziką būti sučiuptas, - rašė N. al Bahri. – Su juo pasiliko Aymanas al Zawahiri, Nasseras al Wuhayshi ir Hamza al Ghamdi, taip pat saujelė sargybinių iš Saudo Arabijos“.

Kai aukščiausioji „al Qaeda“ vadovybė paspruko iš šalies, A. al Zawahiri ir O. bin Ladenas pasislėpė Pakistane, o N. al Wuhayshi su kitais atsidūrė Irane, tvirtina N. al Bahri. Tačiau N. al Wuhayshi nepasisekė: iraniečiai išdavė jį Jemenui, kuris jį sulaikė ir uždarė į kalėjimą.

Pasak 2012 metais pasirodžiusios Gregory Johnseno knygos „The Last Refuge: Yemen, al Qaeda, and America’s War in Arabia“ („Paskutinis išsigelbėjimas: Jemenas, „al Qaeda“ ir Amerikos karas Arabijoje“), N. al Wuhayshi kalėjime tapo savotišku „Al Qaeda“ kovotojų dvasiniu lyderiu. Iki 2006 metų kuopelė surezgė pabėgimo planą. N. al Wuhayshi ir kiti kaliniai pradėjo rausti tunelį į netoliese esančią mečetę. G. Johnsenas rašo, jog N. al Wuhayshi ir kiti „al Qaeda“ nariai dažnai garsiai skaitydavo ištraukas iš Korano, kad užmaskuotų savadarbių kastuvų ir kirtiklių keliamą triukšmą. 2006 metų vasario 3-ąją N. al Wuhayshi ir dar 22 kaliniai požeminiu tuneliu pabėgo į kaiminystėje įsikūrusią mečetę ir tuomet po du bei tris dingo gatvėse.

Šis pabėgimas iš kalėjimo tapo „Al Qaeda“ padalinio Jemene, dabar žinomo kaip „Arabijos pusiasalio al Qaeda“, pradžia. 2007 metais N. al Wuhayshi buvo išrinktas grupuotės lyderiu, bet buvo pasirengęs kilti aukščiau. Anot 2010 metų rugpjūtį rašyto laiško, kuris per vieną JAV reidą buvo rastas O. bin Ladeno štabe Pakistano Abotabado mieste, O. bin Ladenas mandagiai atmetė N. al Wuhayshi prašymą, kad į grupuotės padalinio Jemene lyderius būtų paaukštintas Anwaras al Awlaki, kuris tapo pirmuoju Amerikoje gimusiu „al Qaeda“ nariu, žuvusiu per nepilotuojamo orlaivio ataką.