„Šiandien 6 val. 7 min. (vietos ir Lietuvos laiku) ant Krymo tilto sprogo sunkvežimyje padėta bomba, padegdama septynias geležinkeliais į Krymą gabentas degalų cisternas“, – tvirtino komitetas.

Kaip pranešama, dėl sprogimo ir jo pasekmių visas eismas tiltu sustabdytas. Preliminariais duomenimis, nukentėjusiųjų nėra.

Tiesa, socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti Krymo tilto sprogimo momentai. Viename jų matyti judantis eismas ir sprogimo momentas, kurio metu liepsnose pradingsta bent kelios transporto priemonės.

Pastarajame įraše matomas pravažiuojantis sunkvežimis, o po pačiu tiltu prieš pat sprogimą vandeniu juda objektas. Iš šio įrašo sunku spręsti, kas sukėlė sprogimą - minėtas antvandeninis objektas, sunkvežimis ar nė vienas jų.

Kitame vaizdo įraše irgi užfiksuotas sprogimo momentas, tačiau taip pat sunku pasakyti, ar sprogo sunkvežimis, kita sausumos transporto priemonė, ar detonavo sprogmenys po tiltu. Viena aišku - įvyko sprogimas ir tai nebuvo nelaimingas įvykis ar panašus netyčinis incidentas.

Už Krymo tilto susprogdinimą atsakinga SBU

Krymo tilto susprogdinimas buvo speciali Ukrainos specialiųjų tarnybų (SBU) operacija. Apie tai UNIAN pranešė šaltinis teisėsaugos institucijose.

„Krymo tilto griovimas yra speciali SBU operacija“, – sakė šaltinis.

Atskleidžiama netikėta versija: kalti patys rusai

„Informacinio pasipriešinimo“ grupės karinis ir politinis stebėtojas Oleksandras Kovalenko pateikė savo versiją, kas galėjo nutikti ant Krymo tilto. Anot jo, sprogimą galėjo sukelti Rusijos kariuomenės aplaidumas.

"Įvažiavimas į Krymo tiltą yra kruopščiai kontroliuojamas. Ten yra Rusijos Federacijos Susisiekimo ministerijos departamento stacionarūs apžiūros ir apžiūros radiotechniniai kompleksai ST-6035, kurie tikrina, ar automobiliuose nėra sprogmenų. Jau dabar daugiau nei akivaizdu, kad matėme ne raketą, o sunkvežimį“, – pažymėjo ekspertas.

"Sunkvežimis galėjo gabenti kai kurias sprogstamas medžiagas, galbūt net amuniciją kartu su saugikliais (tai yra draudžiama dėl saugumo) ir jie detonavo. Tokiu kiekiu sprogmenų pripildytas sunkvežimis ant Krymo tilto galėjo patekti tik pravažiavęs postą. Vadinasi, čia buvo Rusijos saugumo pajėgų sunkvežimis, gabenama buvo su jų žinia. Apskritai... Tai ne mes. Tai yra klaidinimas!" - pridūrė jis.

Šis Krymą su Rusija jungiantis tiltas buvo pastatytas 2018-siais per du metus Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu, kai Maskva 2014 m. įvykdė neteisėtą pusiasalio aneksiją.

Šių metų pradžioje prasidėjus visapusiškai Rusijos invazijai į Ukrainą, Kyjivas keliskart pagrasino sunaikinti šį tiltą. Maskva savo ruožtu siekė atgrasyti Ukrainos pajėgas nuo tokio žingsnio ir savo ruožtu pagrasino atsakyti smūgiais Kyjive esantiems kariniams štabams.

Ukraina yra pažadėjusi susigrąžinti Krymą ir dar keturias neseniai Rusijos aneksuotas šalies sritis.

Putinas įsakė atlikti tyrimą dėl gaisro ant Krymo tilto

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė pradėti tyrimą tiksliai gaisro ant Krymo tilto priežasčiai nustatyti.

Tai pranešė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Kiek anksčiau Rusijos nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pareiškė, kad gaisras kilo sprogus sunkvežimyje padėtai bombai. Dėl to užsidegė septynios tiltu į pusiasalį gabentos degalų cisternos.

Komitetas pridūrė, kad po sprogimo dalis tilto įgriuvo.

PAPILDYTA 18:28

BBC skelbia, kad socialiniame tinkle „Telegram“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame kalba galimai susprogdinto sunkvežimio ant Krymo tilto savininkas. Vaizdo įraše vaikinas prisistato esantis Samiras Jusubovas ir patikina, kad jis neturi nieko bendra su sprogimu ar minėtu sunkvežimiu, kaip anksčiau buvo skelbta užsienio žiniasklaidoje.

„Aš, Samiras Jusubovas, neturiu nieko bendra su tuo, kas įvyko ant Krymo tilto“, - paskelbtame vaizdo pranešime sako jaunuolis. S. Jusubovas sako, kad sprogęs sunkvežimis buvo išduotas jam, tačiau jį vairavo jo 51 metų pusbrolis, kuris vertėsi pervežimais sunkvežimiu.

Anksčiau Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Jusubovo bute Krasnodaro krašte atliekama krata. Pats Jusubovas šiuo metu yra užsienyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės