Dar ne taip seniai Tiršenroite septynių dienų sergamumo COVID-19 rodiklis siekė 355 atvejus 100 tūkst. gyventojų. Tačiau dabar jis yra lygus nuliui, rašo thelocal.de.

Prie Bavarijos ir Čekijos sienos esanti apygarda, kurioje gyvena 72 500 žmonių, gali pasigirti pačiu žemiausiu septynių dienų sergamumu visoje Vokietijoje. Anot Roberto Kocho instituto, ketvirtadienį jis buvo lygus nuliui.

Tačiau dar vasarį jis siekė 355 ir buvo didžiausias visoje šalyje. Nepaisant karantino ir papildomų vakcinų, nukreiptų į šį rajoną, naujų atvejų skaičiai dar ilgai nenorėjo mažėti.

Praėjusių metų balandį, per pirmąją COVID-19 bangą, sergamumo rodiklis šioje apygardoje buvo pakilęs net iki 571.

Tačiau Tiršenroitas sugebėjo pažaboti infekciją. Nuo birželio 2 dienos čia neužfiksuojama nė vieno naujo COVID-19 atvejo. Regionas, žinoma, džiūgauja.

„Su dideliu džiaugsmu galiu pranešti, kad šiandien yra jau septinta diena, kai Tiršenroito apygardoje nenustatome nė vieno naujo atvejo“, – sakė šios apygardos adminstratorius Rolandas Grillmeieris.

Tačiau R. Grillmeieris atsargiai vardija priežastis, padėjusias įveikti infekciją, ketvirtadienį rašė Vokietijos laikraštis „Tagesspiegel“.

„Mums pavyko išeiti iš krizės, pasitelkus testavimą ir vakcinaciją“, – teigė jis.

Valdžia sako, kad dar viena priežastis gali būti ta, jog daugybė žmonių jau yra persirgę koronavirusu. Tai reiškia, kad gyventojų imunitetas šiame regione yra itin stiprus.

Nepaisant to, kad nenustatoma naujų COVID-19 atvejų, kai kuriose viešose vietose vis dar reikia nešioti veido kaukes, o tokioms veikloms kaip apsilankymas kirpykloje vis dar reikia pasidaryti greitąjį testą.

Ypatingų atlaisvinimų dėl itin žemų rodiklių taip pat neplanuojama.

R. Grillmeieris ragino gyventojus neprarasti budrumo, nes padėtis gali labai greitai pasikeisti. Jis pats itin nerimauja dėl „Delta“ atmainos, kuri pirmiausia buvo pastebėta Indijoje. „Mes regėjome tiek pakilimus, tiek atoslūgius, todėl turime būti budrūs. Taisyklės dėl koronaviruso tebegalioja“, – pažymėjo jis.

Iki nulio sumažėjusį naujų atvejų skaičių Tiršenroite taip pat lydi žymiai pagerėjusi sergamumo padėtis netoliese esančioje Veideno apygardoje. Prieš dvi savaites septynių dienų sergamumas Aukštutiniame Pfalce buvo sumažintas iki 2,3 atvejo – tarp daugiau kaip 42 tūkst. gyventojų buvo nustatytas tik vienas koronaviruso atvejis.

„Manau, kad tai susiję su tuo, jog spalio mėnesį mus pirmuosius užplūdo antroji banga, – per interviu „Tagesspiegel“ sakė Veideno meras Lotharas Hoheris. – O tai galėjo priklausyti nuo to, kad pas mus dirba daug darbuotojų iš Čekijos“.

Čekijoje COVID-19 padėtis buvo itin kritiška. Kai kuriais atvejais sergamumas perkopdavo 800 atvejų. Veidenas yra vos už 30 km nuo sienos su Čekija.

Meras L. Hoheris opitmistišką vietos padėtį sieja su tuo, kad Veidene daug žmonių jau sirgo COVID-19 ir yra įgiję imunitetą. Antroji priežastis yra ta, kad šis miestas gavo papildomų vakcinos dozių iš Europos Sąjungos ir Bavarijos, kurios siekė pažaboti karštuosius infekcijos taškus pasienio regionuose.

Vasarį Tiršenroito meras Franzas Stahlas kritikavo politikus dėl pernelyg mažo aktyvumo įgyvendinant pasienyje reguliarų testavimą ir žmonių skiepijimą.

„Iš dalies mes esame palikti vieni, – tuomet skundėsi jis laikraščiui „Tagesspiegel“. – Ypač pasienio regionuose, kur savaitėmis nustatoma itin daug atvejų – mums reikia daugiau vakcinų“.

„Mums reikėjo kur kas anksčiau pradėti pasienyje greitąjį testavimą“.

COVID-19 rodikliai pastarosiomis savaitėmis mažėja visoje Vokietijoje.

Sergamumas Šverine, Meklenburgo – Pomeranijos žemės sostinėje, taip pat yra lygus nuliui. Per pastarąsias septynias dienas šiame mieste nenustatyta nė vieno naujo atvejo.

Itin trokštamą zonos be COVID-19 statusą yra pasiekusios dar dvi Žemutinės Saksonijos apygardos – Goslaras ir Fryzija. Goslare infekcijos paplitimas siekia vos 1,5, o Fryzijoje – 2 atvejus.

Iš esmės padėtis Šiaurės Vokietijoje yra labai gera. Meklenburgo – Pomeranijos žemėje sergamumo COVID-19 rodiklis siekia 5,3, o Badene – Viurtenberge jis yra gerokai aukštesnis – 25,9. Kalbant apie miestus ir rajonus, didžiausias sergamumas šiuo metu fiksuojamas Cveibriukene Reino rašto – Pfalco žemėje, kur jis yra lygus 72,1 atvejo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)