Izraelio ir Palestinos pareigūnai nurodė, kad karo veiksmai persikėlė į Gazos miesto Al Šifos ligoninę, aplink kurią pastarosiomis dienomis vyko mirtini mūšiai ir sproginėjo bombos.

Ligoninės viduje esantis „Hamas“ kontroliuojamos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Youssefas Abulas Reeshas naujienų agentūrai AFP pranešė komplekse matąs tankus ir „dešimtis karių ir komandosų skubiosios pagalbos ir registratūros patalpose“.

Izraelio gynybos pajėgų teigimu, tai – „preciziška ir tikslinga prieš „Hamas“ nukreipta operacija, kuri vyksta konkrečioje zonoje“ ligoninės viduje.

Po to, kai Jungtinės Valstijos ir kitos šalys griežtai perspėjo, kad Al Šifa turi būti apsaugota, Izraelis pranešė, kad reidas vykdomas dėl „operatyvinės būtinybės“.

Skaičiuojama, kad ligoninėje gali būti nuo šimtų iki dešimčių tūkstančių ligonių, darbuotojų ir perkeltųjų asmenų, kurių tikslaus skaičiaus nepriklausomai įvertinti nėra galimybės.

Netrukus po reido pradžios Baltieji rūmai dar kartą pakartojo susirūpinimą dėl šių asmenų saugumo.

„Nepalaikome ligoninės antskrydžių ir nenorime, kad ligoninėje vyktų susišaudymas“, – kalbėjo nacionalinio saugumo tarybos atstovas.

Pareigūnas taip pat pridūrė, kad derėtų vengti situacijos, kurioje „nekalti žmonės, bejėgiai žmonės, sergantys žmonės, mėginantys gauti medicininę priežiūrą, kurios jie nusipelnė, atsidurtų kryžminėje ugnyje“.

Pirmiau Baltieji rūmai yra pasakę, kad JAV žvalgyba patvirtino Izraelio teiginį, jog „Hamas“ ir dar viena Palestinos smogikų grupuotė – „Islamo džihadas“ – po Al Šifa slepia operatyvinį, „kontrolės centrą ir vadavietę“.

Šiuos teiginius ne kartą neigęs „Hamas“ trečiadienį apkaltino JAV prezidentą Joe Bideną esant „visiškai atsakingu“ už izraeliečių antpuolį.

Izraelis taip pat pranešė, kad, ligoninę naudojant kariniais tikslais, „nukenčia“ jos „tarptautinėje teisėje įtvirtintas apsaugos statusas“, nors daugelis tarptautinių žmogaus teisių ekspertų šį teiginį paneigė.

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu prisiekė sunaikinti „Hamas“ už spalio 7 d. surengtą išpuolį, per kurį žuvo maždaug 1 200 žmonių, pagrinde civilių, o į Gazą buvo išvežtą 240 įkaitų.

Lavonų dvokas

Liudininkų teigimu, sąlygos ligoninės viduje yra siaubingos, medicininės procedūros atliekamos be nuskausminamųjų, maisto ir vandens nepriteklių patiriančios šeimos glaudžiasi tiesiog koridoriuose, o ore tvyro yrančių lavonų tvaikas.

„Visame ligoninės komplekse pilna mirusiųjų kūnų, o morguose elektros nebėra“, – sakė ligoninės vadovas Mohammadas Abu Salmiya.

Numatydamos, kad dėl ligoninės reido gali sulaukti griežtos kritikos, Izraelio gynybos pajėgos pranešė suteikusios civiliams galimybę evakuotis, o „Hamas“ kontroliuojamos Gazos institucijoms prieš 12 val. nurodžiusios, kad bet kokie kariniai veiksmai ligoninėje privalo liautis.

„Deja, taip nenutiko“, – pranešė Izraelio karinės pajėgos, dar kartą paragindamos „visus ligoninėje esančius „Hamas“ teroristus pasiduoti“.

Buvo „siekiama“, kad „civiliai, kuriuos „Hamas“ naudoja vietoje gyvųjų skydų, nenukentėtų“, – pridūrė Izraelio kariuomenė.

Y. Abulas Reeshas iš Gazos sveikatos apsaugos ministerijos pakvietė „tarptautinę bendruomenę ir Jungtines Tautas nedelsiant įsikišti ir tuojau pat priversti Izraelį nutraukti šturmo operaciją“.

Jis paragino apsaugoti, jo žodžiais tariant, „ligoninėje esančius 20 000 žmonių, įskaitant medicininį personalą ir 650 ligonių bei tūkstančius sužeistųjų“.

„Ėjau kraujuodamas“

Padėtis bloga ir kitose Gazos ligoninėse – JT teigimu, dėl generatorių naudojamo kuro trūkumo, padarytos žalos ir vykstančių mūšiu 22 iš 36 ligoninių šiuo metu neveikia.

„14 vis dar veikiančių ligoninių vos užtenka atsargų atlikti svarbias ir gyvybes gelbstinčias operacijas bei užtikrinti slaugą stacionare, įskaitant intensyviosios pagalbos skyrius“, – pranešė PSO.

JT „perspėjo, kad šiaurėje esančių ligoninių evakuacija Izraelio kariuomenės reikalavimu kai kuriems pacientams reikštų „mirties nuosprendį“, kadangi pietuose esančios veikiančios ligoninės daugiau ligonių priimti negali“, – teigiama humanitarinės agentūros OCHA pranešime.

„Hamas“ kontroliuojamos Gazos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, per Izraelio puolimą jau žuvo 11 320 žmonių, pagrinde civilių, tarp jų – tūkstančiai vaikų.

Be to, humanitarinę krizę patiria ir šimtai tūkstančių pabėgusiųjų į pietus.

Net bėgti nuo mūšių yra pavojinga. Sužeisti palestiniečiai naujienų agentūrai AFP pasakojo, kaip pakeliui į pietus į juos pataikė sviedinys.

„Kraujuodamas ėjau tris ar keturis kilometrus“, – pasakojo Hasanas Bakeris, kurio galvą ir kairiąją ranką dengia tvarsčiai. „Į zoną joks skubiosios pagalbos automobilis nebūtų patekęs.“

Derybos dėl įkaitų

Izraelio vadovai kol kas atmetė raginimus penkias savaites besitęsiančiame kare paskelbti paliaubas, kol bus paleisti įkaitai.

„Hamas“ karinio sparno atstovas Abu Obeida pirmadienį pranešė, kad Izraelis pareikalavo paleisti 100 įkaitų. Tuo tarpu smogikai nori, kad iš Izraelio kalėjimų būtų paleista 200 Palestinos vaikų ir 75 moterys.

„Tarpininkus informavome, kad įkaitus galėtume paleisti, jei būtų susitarta dėl penkias dienas truksiančių paliaubų... ir dėl to, kad visiems Gazos Ruožo gyventojams būtų pristatyta pagalba, tačiau priešas delsia“, – garsiniame pranešime teigė Abu Obeida.

Derybose dėl įkaitų dalyvaujantis Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas Majedas bin Mohammedas Al-Ansari nurodė, kad susitarimą pasiekti kliudo „vis prastėjanti“ padėtis Gazoje.

Izraelio vyriausybei patiriant vis didesnį spaudimą, ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu nurodė „be atvangos dirbantis“, kad įkaitai būtų išvaduoti.

Įkaitų ir be žinios dingusių asmenų šeimų forumas pranešė, kad antradienį įkaitų artimieji iš Tel Avivo leidosi į penkių dienų protesto žygį, kurio galutinis tikslas – ministro pirmininko rezidencija Jeruzalėje, kurią pasiekus ketinama pareikalauti išlaisvinti įkaitus.

Grupė taip pat pareikalavo vyriausybės „dar šiąnakt patvirtinti susitarimą, kad namo grįžtų Gazoje laikomi įkaitai“.

JAV prezidentas pareiškė tikįs, kad susitarimas gali būti pasiektas, įkaitų šeimoms sakydamas „Laikykitės. Mes ateiname.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)