Apie tai Londone vykusioje Ukrainos atstatymo konferencijoje pranešė Latvijos premjeras Krišjanis Kariņis.

Savo kalbos pradžioje jis pabrėžė, kad Latvija niekada neturėjo iliuzijų dėl Rusijos, todėl, atsižvelgiant į Rusijos kariuomenės telkimą prie Ukrainos sienos, 2021 metų lapkričio–gruodžio mėnesiais buvo priimtas sprendimas siųsti „Stinger“ sistemas į Ukrainą. Gavus JAV sutikimą tiekti šiuos amerikietiškus ginklus, „Stingeriai“ „atvyko į Ukrainą likus vos vienai dienai iki plataus masto invazijos ir, laimei, tapo sprendimo dalimi, neleidusia rusams užimti oro uosto, kuris buvo įtrauktas į jų pirminį planą.“

„Nuo to laiko mūsų vyriausybė išleido daugiau nei 1,3 proc. šalies BVP teikdama įvairią pagalbą Ukrainai, iš jų daugiau nei 1 proc. – vien karinei pagalbai. Taigi visos mūsų „Stinger“ raketos dabar yra Ukrainoje. Turėjome sraigtasparnių parką, visi tie sraigtasparniai – paskutiniai dar perdažomi, kad būtų tinkami naudoti ir gerai atrodytų – keliauja į Ukrainą“, – sakė K. Kariņis.

Be to, Latvija ir toliau rengia Ukrainos karius, tiekia šaudmenis ir dronus. Taip pat šalies vyriausybė ir pilietinė visuomenė teikia Ukrainai skubią ir veiksmingą humanitarinę bei finansinę pagalbą.

„Taigi kaip tauta mes suprantame ukrainiečius. Nes už ką jie kovoja? Jie kovoja už daugybę dalykų, bet viską galima suvesti į tris esmines vertybes: laisvę, demokratiją ir teisės viršenybę. Mes visi nuolat kalbame apie šiuos dalykus. Visi esame kovotojai už laisvę. Bet, draugai, ukrainiečiai yra kovotojai už laisvę, o mes dabar esame laisvės rėmėjai“, – sakė Latvijos premjeras.

Jis pažymėjo, kad reikia didinti paramą Ukrainai, taip pat visiškai integruoti Ukrainą į ES ir NATO.

K. Kariņis pridūrė, kad visas įšaldytas Rusijos turtas turi būti panaudotas Ukrainos atstatymui, taip pat pabrėžė, kad Rusijos vadovybė turi atsakyti už visus padarytus nusikaltimus.

Londone birželio 21–22 dienomis vyksta Ukrainos atstatymo konferencija. Šis renginys yra kasmetinių Ukrainos reformų konferencijų, kurios rengiamos nuo 2017 metų, tąsa.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją