„Ką tik buvau informuotas apie raketų smūgį Vinycioje. Aštuonios raketos... Oro uostas visiškai sunaikintas“, – sakė jis.

Sunaikintas Vinycios oro uostas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „Telegram“ kanale išplatintame vaizdo įraše skelbia, kad į Vinycios miestą buvo paleistos aštuonios raketos ir visiškai sugriautas oro uostas. Anot jo, Vinycia „niekada nekėlė pavojaus Rusijai“.

V. Zelenskis pakartojo prašymus uždaryti oro erdvę virš Ukrainos.

„Raketomis buvo apšaudytas Vinycios oro uostas ir karinis dalinys Havryshivkoje. Dėl sprogimų kilo gaisras“, – sakoma Valstybinės specialiųjų ryšių ir informacijos apsaugos tarnybos pranešime. Apie sužeistuosius ar aukas kol kas nepranešama.


Antras bandymas evakuoti civilius iš Mariupolio žlugo

Vienas Ukrainos pareigūnas sekmadienį pranešė, kad antrasis bandymas evakuoti civilius gyventojus iš apgulto Mariupolio miesto nepavyko dėl Rusijos apšaudymo.

Ukrainos Mariupolio uostamiestis anksčiau sekmadienį pranešė, kad pradės evakuoti civilius gyventojus po to, kai ankstesnes pastangas sužlugdė paliaubų pažeidimai.

„Nuo 12 val. (vietos ir Lietuvos laiku) pradedama civilių gyventojų evakuacija“, – sakoma miesto pareigūnų pareiškime, kuriame teigiama, kad su miestą apsupusiomis Rusijos pajėgomis susitarta dėl paliaubų.

Tačiau Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka pranešė, kad planuota evakuacijos operacija buvo nutraukta dėl besitęsiančio puolimo.

„Negali būti jokių „žaliųjų koridorių“, nes tik liguisti rusų protai sprendžia, kada ir ką apšaudyti“, – sakė jis platformoje „Telegram“.

Ankstesnis bandymas šeštadienį leisti civiliams išvykti autobusais ir asmeniniais automobiliais keliu į šiaurės vakarus Zaporižios link žlugo, abiem pusėms apkaltinus viena kitą apšaudymu.

Pagalbos grupės „Gydytojai be sienų“ (MSF) teigimu, humanitarinė padėtis Mariupolyje, pagrindiniame Rusijos invazijos pajėgų taikinyje, yra „katastrofiška“ – namuose nėra elektros ir vandens.

„Būtina, kad šis humanitarinis koridorius, kuris galėjo būti sukurtas šiandien, bet taip neįvyko dėl paliaubų nesilaikymo, būtų sukurtas labai greitai, jog civiliai gyventojai, moterys ir vaikai, galėtų išvykti iš miesto“, – naujienų agentūrai AFP sakė MSF skubios pagalbos koordinatorius Ukrainoje Laurent'as Ligozatas.

Ukrainos pareigūnai kaltina rusus apšaudymu net tada, kai civiliai gyventojai rinkosi formuoti pabėgimo kolonos, tačiau Rusijos gynybos ministerija kaltina miesto gynėjus naudojantis „gyvuoju skydu“.

Be to, sekmadienį Kijevo kontroliuojamos Luhansko srities administracijos vadovas pareiškė, kad bus organizuojamas traukinys, kuriuo iš Lysyčansko bus evakuojamos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės.

Lysyčanskas yra netoli fronto linijos tarp Rytų Ukrainos separatistų ir vyriausybinių pajėgų.

„Jums reikia savarankiškai pasiekti Lysyčansko stotį. Pirmiausia įlips moterys su vaikais, paskui – moterys iki 40 metų, moterys, pagyvenę žmonės“, – platformoje „Telegram“ rašė Serhijus Haidajus.

Evakuacija laikoma įžanga į galutinį puolimą. Jeigu jis būtų sėkmingas, Rusijos kariuomenė, besiveržianti iš aneksuoto Krymo, susijungtų su pajėgomis, puolančiomis iš rytų, ir perimtų visos Azovo jūros kontrolę.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį perspėjo, kad Rusijos pajėgos ruošiasi apšaudyti Odesą – istorinį uostamiestį Juodosios jūros pakrantėje

„Jie rengiasi bombarduoti Odesą. Odesą!“ – pareiškė jis per vaizdo kreipimąsi.

„Rusai visada atvykdavo į Odesą. Odesoje jie visada jautė tik šilumą. Tik nuoširdumą. O kas dabar? Bombos prieš Odesą? Artilerija prieš Odesą? Raketos prieš Odesą?“ – kalbėjo prezidentas.

„Tai bus karinis nusikaltimas. Tai bus istorinis nusikaltimas“, – pareiškė jis.

Tęsiantis vasario 24 dieną prasidėjusiai invazijai Rusijos pajėgos užėmė pietinį Chersono miestą ir apsupo Mariupolio uostamiestį.

Odesa, kosmopolitiškas Ukrainos pietinės pakrantės uostamiestis, kuriame gyvena ir ukrainietiškai, ir rusiškai kalbančių žmonių, taip pat bulgarų bei žydų mažumų, turi beveik milijoną gyventojų.

Rusijos kariuomenė, besiveržianti iš aneksuoto Krymo, savo ruožtu siekia susijungti su pajėgomis, puolančiomis iš rytų, ir užimti Azovo jūros uostamiesti Mariupolį.

Tačiau kita pajėgų dalis pasuko į vakarus, į Chersoną, esantį pakeliui į Odesą. Šis miestas yra netoli Moldovos sienos ir Rusijos okupuoto Padniestrės regiono.

Per 11 konflikto dienų Rusijos pajėgos iš Baltarusijos taip pat puolė sostinę Kyjivą iš šiaurės vakarų ir šiaurės rytų, o kita grupė bombardavo šiaurinį Charkivo miestą. Bombarduoti ir apšaudyti keli kiti miestai.

Sekmadienį Jungtinės Tautos pranešė, kad iš Ukrainos bėgančių žmonių skaičius viršijo 1,5 mln., ir tai yra „sparčiausiai auganti pabėgėlių krizė“ Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Rusijos kariuomenės apsiausto Bučos miesto valdžia šaukiasi pagalbos

Kijevo srityje esančio Bučos miesto vadovai socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino dramatišką kreipimąsi, prašoma padėt išgyventi intensyviai apšaudomo miesto žmonėms.

„Bučos gyventojai kelias dienas be šviesos, šilumos, ryšio, interneto!
Kiekvieną dieną sulaukiame tūkstančių pranešimų iš Bučos gyventojų ir bendruomenių apie maisto, vandens ir komunikacijos poreikį.

Gyventojai prašo padėti sergantiems, tiems, kurie kelias dienas negali rasti artimųjų“, – rašome kreipimesi bei nurodoma, jog labai daug gyventojų nuo apšaudymų slepiasi namų rūsiuose.

„Priešas ir toliau šaudo į namus, automobilius, žudo civilius ir net vaikus, plėšia parduotuves.

Neįmanoma pristatyti humanitarinių krovinių: žmonės apgulti priešo.
Mums reikia paramos, kad galėtume išgyventi! Padėkite išgelbėti bendruomenės gyventojus!“ – rašoma Rusijos kariuomenės apsiausto ir intensyviai apšaudomo Bučos miesto tarybos kreipimesi.

Sekmadienį prasidėjo 11-oji Rusijos invazijos į Ukrainą diena ir kai kurie ekspertai teigia, kad invazija vietomis įstrigo, nepaisant prezidento Vladimiro Putino patikinimo šeštadienį, kad operacija „vyksta pagal planą“. Nors kovos tęsiasi daugelyje šalies vietų, Maskvos pajėgos užėmė tik vieną didelį Ukrainos miestą – Chersoną, nors daug kur kitur pasistūmėjo, pavyzdžiui, penktadienį užėmė Zaporožės atominę elektrinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją